solbeskyttelse, vegansk solcreme
Beauty

Vegansk, zero waste solbeskyttelse

Solbeskyttelse er ikke bare solbeskyttelse. Der findes et væld af forskellige UV-filtre, i forskellige kombinationer. Vidste du, at en tilsyneladende vegansk solcreme, kan være skadelig eller ligefrem ødelæggende for koralrev og havmiljø?

I EU er visse UV-filtre tilladt, fordi stoffet i sig selv ikke er skadeligt for mennesker. Det er bl.a. filterne Oxybenzone og Octinoxat, som har vist sig, at skabe store problemer for havmiljøet. Filtrene findes i både solcremer, hudplejeprodukter og makeup.

Kemikalier i solbeskyttelse og andre hudplejeprodukter, kan spores i urinen bare 20 minutter efter, det er blevet smurt på huden. Når vi bader (uanset om det er i havet eller under bruseren) skyldes disse kemikalier af og ender i badevandet. Oxybenzone og Octinoxat kan ende i havet af mange omveje, hvor selv små mængder kan forvolde stor skade.

De amerikanske delstater, Hawaii og Florida, har taget konsekvensen og forbudt solbeskyttelse indeholdende de omtalte to filtre, men i EU er filtrene tilladt i koncentrationer op til 10%. Det lyder måske ikke af ret meget, men der skal også kun mikroskopiske mængder til at skabe negative forandringer i havmiljøet.

Vidste du det?

Skaderne forvoldt af UV-filtre ses i udpræget grad i koralrev, hvor koralerne blegner og dør.

Koralrev dækker omkring 1% af havbunden, men huser op mod 25% af alt liv i havet.

Du har måske hørt, at regnskoven er “jordens lunger”, fordi regnskoven producerer enorme mængder oxygen, men faktisk er koralrevene stort set lige så effektive til at frigive oxygen, som regnskoven er.

Se også Reefs At Risk – is your sunscreen killing the reef?

Sådan finder du en miljøvenlig solcreme

Som hovedregel kan du gå efter Svanemærket solbeskyttelse, som er det nordiske miljømærke for non-food produkter.

Undgå produkter indeholdende Oxybenzone og Octinoxat, men også Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate, paraplybetegnelserne Oxybenzone og Milestab 9.

Læs også Natural Living’s blogpost om Naturlig solbeskyttelse og bliv lidt klogere på emnet.

Vegansk, zero waste solbeskyttelse

solbeskyttelse, Amazinc sun butter

Personligt har jeg valgt en solbeskyttelse, som både er vegansk, cruelty free, zero waste og uden nogen som helst former for problematiske stoffer.

Jeg bruger en 30+ SPF sun butter af mærket Amazinc! Skincare, der indeholder zinkoxid og magnesiumoxid som UV-filtre.

Hvis du nogensinde har prøvet en zinksalve, ved du, at produkter med zink, farver hvidt. Det gør denne sun butter også og det vil nok afholde nogle fra at vælge den.

Et lille trick til at undgå at blive krid hvid, når man benytter solcreme med zinkoxid er, at smøre lidt olie eller anden lotion på huden, inden man påfører sin solbeskyttelse. Derved bliver det lettere at fordele og smøre solbeskyttelsen ordentligt ud. Det vil naturligvis reducere solbeskyttelsen en smule, men her i DK anbefales en faktor 15, så det er ikke noget, der vil have den store betydning, med mindre man befinder sig under sydens stærke solog selv der, vil det ikke være noget problem, hvis bare man husker at smøre tilstrækkeligt.

Udover at beskylle mod solens stråler, plejer Amazinc! sun butter også huden og tilfører den vigtige, naturlige vitaminer og mineraler.

Jeg har købt Amazinc! sun butter hos NaturalLiving.dk. Prisen er i skrivende stund 185,- for 70 g. Pricey? ja, uden tvivl – men et utroligt lækkert produkt, der er drøjt i brug.

Du kan måske også lide...

2 Kommentarer

  1. […] Opdatering! Jeg er siden dette indlæg blev udgivet blevet opmærksom på, at e.l.f. BB Cream indeholder solbeskyttelse i form af oxibenzone! Læs mere om problematikken omkring oxibenzone og andre UV-filtre i indlægget: Vegansk, zero waste solbeskyttelse. […]

  2. […] Læs også Line Mailis’ blogindlæg om zero waste og vegansk solbeskyttelse lige her […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.