vegansk tag
Culture & lifestyle

Vegansk tag – 25 spørgsmål til veganeren

Bloggers By Heart har tagget mig til at besvare 25 spørgsmål i anledning af World Vegan Month. Jeg synes det er en super fed idé, så det vil jeg gøre her.

Vegansk tag – 25 spørgsmål til veganeren

1# Hvor lang tid har du været veganer?

Snart 10 år! Jeg blev veganer i 2010. Det var mit nytårsfortsæt. Inden da havde jeg været det, jeg kaldte “hverdag-vegener”. Jeg spiste udelukkende plantebaseret til hverdag, men når jeg var ude, på besøg hos andre, eller ved særlige lejligheder, kunne jeg godt spise vegetarisk.

2# Er du veganer på grund af etiske, miljø- eller sundhedmæssige årsager? Eller lidt af det hele?

Det var etik og miljø, der gjorde udslaget for mig. De sundhedsmæssige fordele er selvfølgelig en fed bonus.

3# Kan du huske, hvad der fik dig i gang?

Jeg kan huske, at jeg så en masse videoer på youtube – jeg blev simpelthen suget ind i et af de der “sorte huller”, hvor man bare afspiller den ene video efter den anden. Hvilken video der lige præcis gjorde udslaget, ved jeg egentlig ikke, men siden da, er internettet jo nærmest eksploderet med informationer omkring veganisme og hvorfor det er en fordelagtig livsstil.

4# Var det en proces, eller skiftede du fra dag til dag?

Det var en proces for mig. Jeg startede med at være vegetar, men efterhånden som jeg fandt ud af, hvordan de forskellige fødevarer bliver produceret, kunne jeg til sidst ikke forvare, at spise animalske produkter længere.

5# Hvordan har din familie reageret på din beslutning?

Nogle har været mere forstående end andre. Jeg har familiemedlemmer, som syntes det var et spændende valg og som har støttet mig hele vejen. Desværre har jeg også oplevet, at nogle har meget uforstående, spydige og desideret ubehagelige, at være sammen med, på grund af det.
Men de er jo familie, så man finder ud af det hen ad vejen. Det er straks noget andet med vennerne. Jeg har mistet flere venner/veninder og sågar et parforhold på grund af veganismen.
Til gengæld har mit valg af livsstil og givet mig en masse nye venskaber. Jeg havde nok heller aldrig mødt min mand (som også er veganer), hvis jeg ikke havde valgt at gå den veganske vej.

6# Hvad er din mening om at holde dyr. Hund for eksempel?

Jeg holder meget af dyr og er selv vokset op med både hest, hund, kat, kanin og mange flere. Vi mennesker har jo efterhånden indrettet hele verden, så det ville være umuligt for mange dyrearter at leve et 100% naturligt, frit liv.
Egentlig tror jeg dyr og mennesker kan nyde godt af hinandens selskab på mange måder, så jeg vil ikke sige at jeg er fuldstændig imod at holde dyr. Der hvor filmen knækker for mig er, når vi begynder at holde dyr, blot for at udnytte dem og tjene penge på dem. Altså når vi bruger dem til underholdning og udnytter dem for deres skind, mælk og kød eller begynder at avle dem, så de ser ud på bestemt måder. Det synes jeg på ingen måde er i orden.

7# Har du et vegansk idol/inspiration?

Jeg ser ret meget op til Maria Felding, som er plantebaseret klinisk diætist. Hun har skrevet nogle virkelig gode, informative bøger om vegansk ernæring og så holder hun nogle super gode foredrag.

8# Kan du anbefale en film om veganisme?

Jeg kan anbefale flere, men hvis jeg skal anbefale én lige nu, vil jeg anbefale The Game Changers, som er en forholdsvis ny dokumentar. Den giver et ret godt indblik i alle de helbredsmæssige fordele der er, ved en plantebaseret kost. Den kan ses på Netflix.

9# Hvad bliver du oftest spurgt om som veganer, og hvad er dit svar?

Jeg tror faktisk det mest hyppige spørgsmål er, hvor længe jeg har været veganer, men det har jeg jo allerede svaret på længere oppe 😛
Egentlig synes jeg ikke folk er så slemme til, at stille spørgsmål som f.eks. “hvor får du dine proteiner fra” længere. Det var ellers en klassiker da jeg var ny veganer. Efterhånden er det blevet ret almindeligt at folk, og især unge mennesker, spiser plantebaseret.
Forleden spurgte en kollega mig til råds om, hvad hun skulle servere for sin svigerdatter, når hun kommer til juleaften. Jeg anbefalede
Morsbrød efter PlantePushernes opskrift.

10# Hvad er det sjoveste, du er blevet spurgt om som veganer? Og hvad var dit svar?

Spørgsmål: “Hvis en ko nu, af helt naturlige årsager, gik bort. Ville det så ikke være i orden, at spise den?”
Svar: “Hvis din mormor nu, af helt naturlige årsager, gik bort. Ville det så være i orden, at spise hende?”

Man skulle måske have været der 😛

11# Hvad er din favorit-morgenmad?

Jeg spiser altid havregrød til morgenmad og det er ikke kun fordi, det er sundt, billigt og mættende. Jeg kan rigtig godt lide at variere det, ved at komme forskelligt frugt, bær, nødder eller peanutbutter i.

12# Hvad er din favorit-frokost?

Jeg elsker, når der er rester tilbage fra aftensmaden. F.eks. lasagne eller pizza. Ellers er friskbagt rugbrød med forskellige slags pålæg altså også godt!

13# Hvad er din favorit-frokost to go?

Hvis jeg en sjælden gang skal have mad med, er det altid en sandwich. Gerne med en masse grøntsager og en god portion hummus i.

14# Hvad er din favorit-aftensmad?

Haha. Jeg kan bare godt lide mad, så det er altså ret svært, at vælge én favorit ting. Noget med kartofler. Jeg er virkelig glad for kartofler.

15# Hvad er din favorit-dessert?

Vegansk Ben & Jerry’s – alle varianter! Eller Naturli’ is med saltkaramel. En rabarber trifli er altså heller ikke dårlig. Hvad er det for et spørgsmål? Nu har jeg lyst til kage!

16# Hvad er din favorit-snack?

Jeg snacker gerne nødder, frugt eller knækbrød. Har jeg god tid, kan jeg godt finde på at lave dadelkugler eller de her snackbarer.

17# Hvad vil vi få til en middag hos dig?

Det kommer helt an på hvem man er. Jeg vil altid gerne gøre mine gæster glade og lave noget jeg ved, de kan lide. Men det vil selvfølgelig altid være 100% plantebaseret.
Vi har en fantastisk madklub i Næstved, hvor vi skiftes til at lave aftensmaden – det er skide sjovt og hyggeligt! Sidst serverede jeg
pulled jackfruit burgere med koldskål til dessert.

18# Hvad er din favorit-restaurant, og hvad bestiller du?

Jeg har faktisk to favoritter. Den ene er Souls og den anden er Plant Power Food. Fælles for dem begge er, at den veganske kok, Neel Engholm, har arbejdet begge steder. Faktisk ejer Neel Engholm Plant Power Food og det er nok der, jeg ville bestille et par af deres mega lækre smørrebrød eller “open Sandwiches” som de hedder på menukortet og en Turmeric Latte.

19# Din favorit-kaffe eller te-kombo?

Jeg er til latte og allerhelst chai latte. Mit bidrag til sidste års World Vegan Month serie hos Bloggers By Heart var faktisk en opskrift på hjemmelavet chai latte.

20# Nævn tre madvarer, alle nystartede veganere bør prøve.

Bønner, linser og kikærter? Det er i hvert fald noget, man aldrig skal gå ned på! Men derudover…
Hvis man gerne vil have noget, der minder om det, man kander fra den typiske danske madkultur, vil jeg anbefale, at man prøver en hotdog med pølser (eller hvad man nu må kalde dem, nå de ikke er lavet af kød) fra mærket LikeMeat. Jeg køber dem i Kvickly.
Anamma vegobullar er også virkelig gode. De minder rigtig meget om de svenske köttbullar, som vi fik da jeg var barn. Dem køber jeg i føtex eller Bilka.
Alpro soyayoghurt og deres “Go on” er også et fint alternativ, hvis man ikke kan undvære yoghurt. Netto har yoghurten, men vil man have “Go on”, som er en lille, madpakke-venlig, snack-udgave, med højere proteinindhold, skal man i kvickly, føtex eller Bilka.

21# Hvad er den sidste opskrift, du har afprøvet?

Jeg fik et par bøger om fermentering i fødselsdagsgave i september og derfra har jeg prøvet en opskrift på kimchi.

22# Har du en vegansk kogebog, du kan anbefale?

Jeg synes der er rigtig mange gode kogebøger derude efterhånden. Jeg har for nylig skrevet en kort anmeldelse af bogen Plantebaseret Gourmet, som jeg synes er virkelig inspirerende.
Her op til jul, vil jeg anbefale Thomas Erex’s nyeste bog “Vegansk Julemad”. Der er masser af inspiration at hente til en plantebaseret julemiddag uden afsavn.

23# Spiser du også plantebaseret, altså efter WFPB (whole food plant based) principperne?

Hovedsageligt ja, men det er mest fordi jeg ved, at forarbejdede fødevarer en mindre næringsrige og indeholder flere “tomme kalorier”. Jeg er ikke strikt med det og spiser gerne forarbejdede fødevarer engang imellem.

24# Har du et godt råd til spirende veganere?

For nogle år siden skrev jeg indlægget 10 hurtige til den nye veganer og det vil jeg gerne stå ved. Hvis man synes det bliver svært eller har problemer med, hvordan man bedst griber det an, kan man altid melde sig til Veganerudfordringen.

25# Hvem ville du rigtig gerne tagge og se svarene fra på disse spørgsmål?

Jeg synes det kunne være sjovt hvis Frederikke fra Vegansk Univers og Plantman Mads Nielsen ville besvare de 25 spørgsmål, som ligger klar på BloggersByHeart.dk.

Du kan måske også lide...

2 Kommentarer

  1. Hvor er det bare super dejligt st læse dine svar Line ❤ Vi må altså på Plant Power Food en dag og så hive Nickie med. Det kunne være så hyggeligt
    Knus og kram til dig

    1. Jaaa Lise! Det kunne virkelig være hyggeligt! I’m in 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.