vegansk gaveguide
Culture & lifestyle

Vegansk gave-guide – dette skal du aldrig give en veganer + konkrete forslag til sikre hits

Gaver skal gerne glæde modtageren, men min erfaring siger mig, at det ikke altid er lige let at gennemskue, hvad en veganer vil blive glad for.

I tidens løb har jeg selv modtaget en hel del gaver, som jeg faktisk helst havde været for uden, fordi de strider mod alle mine overbevisninger. Nu lyder jeg måske som en forkælet snotunge, men jeg synes ærligt talt, det er helt i orden, at holde fast i sine principper – også når det kommer til at modtage gaver. Når det er sagt, kan jeg sagtens forstå, hvis nogen synes, det kan være svært at gennemskue, hvad en veganer vil blive glad for at modtage.

Veganere er lige så forskellige som alle andre, så lad dig endelig ikke begrænse af, at gaven skal være noget, som er særligt vegansk. Vi har alle forskellige baggrunde, interesser, stil og smag, men én ting har vi alligevel til fælles – vi ønsker ikke, at udnytte dyr, på nogen som helst måde.

Dette indlæg er tænkt som en guide til, hvad du med ro i sindet kan give en veganer og hvad du grundlæggende bør undgå.

Tøj, sko, tasker, accessoires samt ting og sager generelt?

Det skal du aldrig give en veganer: Lædertasker, pelskraver, silkekjoler, dunjakker eller en islandsk sweater af uld.

Veganisme er en livsstil – ikke en diæt. Det betyder, at alle materialer, som på den ene eller anden måde stammer fra dyr (læder, skind, pels, uld, fjer, dun og silke), er et totalt no-go!

Er du ude i at give tøj, sko, tasker eller accessories, ja, i virkeligheden gælder det jo for alt, ikke kun beklædningsgenstande, bør du undgå alle animalske materialer.

Gå i setdet efter materialer så som bomuld, hør, bambus, kork, træ, metal, glas eller kunststof. Hovedsagen er, at det ikke skal komme fra dyr.

Hår- og hudplejeprodukter til ham og hende?

Det skal du aldrig give en veganer: Shampoo og balsam fra L’oréal eller hudpleje fra Clinique.

Det kan virke fuldstændigt uoverskueligt at gennemskue, om et produkt er vegansk eller ej. Mange skønhedspleje produkter indeholder ingredienser, som stammer fra dyr og derfor ikke er egnede for veganere. Disse ingredienser går under mange kringlede navne, hvilket gør det svært at gennemskue, om produktet man står med i hånden, er vegansk eller ej. Derudover undgår mange veganere at købe produkter fra firmaer, som tester på dyr – deriblandt L’oréal og Clinique.

Med mindre der står et specifikt produkt fra et specifikt mærke på ønskelisten, kan det føles fuldstændig uoverskueligt. Vil du være på den absolut sikre side, skal du gå efter produkter med Vegan Society’s solsikke, som er et symbol på, at et produkt er 100% vegansk. Du kan også se efter Dansk Vegetarforenings grønne hjerte med skriften vegansk (vær opmærksom på, at det grønne hjerte bruges til at markere både veganske og vegetariske produkter. Står der vegetarisk over hjertet, er produktet ikke vegansk).

Du finder symbolerne på produkter som f.eks. Urtekram, Maria Nila og nogle produkter fra Dr. Scheller og Green People. Derudover er matas naturserie vegansk, selvom de ikke har mærket produktemballagen med det. Ja, sådan noget er jo ikke til at vide, hvis man ikke selv har undersøgt det.

Maria Nila har desuden alt inden for hårstylingsprodukter

Barberskum til ham? Änglamarks shaving foam for men er vegansk. Derudover har The Body Shop produkter som Maca Root & Aloe Softening Shaving Cream For Men

Og hvad med makeup?

Det skal du aldrig give en veganer: Læbestift fra MAC, øjenskygge fra Rimmel eller mascare fra Max Factor.

Ja, det bliver ved. En vegansk livsstil kræver omhu. Vegansk makeup finder du f.eks. hos Sephora, hvor hele Kat Von D beautyserien er 100% vegansk. Derudover er discountmærket e.l.f., som bl.a. fås i føtex og Bilka, også 100% vegansk. Gosh har enkelte veganske produkter i sortimentet (se listen her).

Hjemmesiden VeganCphCosmetics.dk forhandler alt inden for vegansk kosmetik, hår- og hudpleje til kvinder.

Endelig har matas gjort det lidt nemmere for alle, ved at sætte fokus på vegansk beauty i magasinet SKØN – læs artiklen HER.

Dufte til ham og hende?

Det skal du aldrig give en veganer: En tilfældigt udvalgt parfume fra matas eller bordershoppen.

PurePerfumes.dk har et stort udvalg af 100% veganske parfumer og jeg kan varmt anbefale at handle på siden. Alle duftene er fantastisk skønne, men er du i tvivl om, hvilken duft du skal vælge, kan du starte med at købe et par testere. Jeg har desuden skrevet et review af dufte til hende og dufte til ham, som måske kan give dig inspiration. Forsendelsen kommer inden for få dage.

Ydermere er Stella McCartney‘s dufte, som bl.a. forhandles i matas, 100% veganske. Ligeledes er CLEAN perfumes veganske. The Body Shop har desuden White Musk Eau De Toilette til mænd.

Deodorant? Du kan gå efter deodoranterne fra matas naturserie. Urtekram har også et fint udvalg af veganske deodoranter. Deodoranter til ham? Så vil jeg foreslå mærker som Sante og Lavera, der forhandles i Helsam – her bør du være opmærksom på, om produktet bære en af de veganske mærkeordninger, som nævnt tidligere. The body shop har desuden også en Maca Root Deodorant For Men, der fås som både stick og spray.

Gavekurven med alkohol og chokolade?

Det skal du aldrig give en veganer: En tilfældig flaske rødvin eller en chokoladeæske fra f.eks. Anthon Berg.

Vidste du, at ikke al vin er vegansk? Det ved du i hvert fald nu. Play it save og køb den hvidvin i aldi, som er certificeret vegansk og bærer den vegansk blomst fra the vegan society. Skal det være lidt mere festligt, er Black Tower sparkling både økologisk og vegansk. Black Tower sparkling fås f.eks. i Menu. Du kan også gå efter den veganske udgave af Bailey’s – Bailey’s Almonde, som fås i de fleste supermarkeder efterhånden. 

baily's almonde

Hvad angår chokoladen (og enhver enden form for slik eller snack), skal undgå animalske ingredienser så som mælk, laktose og smørfedt. Det er måske nemt nok at købe den mørkeste plade chokolade du kan finde, men det er måske også lige at springe over hvor gæret er lavest? Mærket ichoc er vegansk og tilbyder mange spændende varianter af chokolade. Seed & Bean er også et mærke, der byder på interessant vegansk chokolade. Sead & Bean’s veganske chokolader bærer the vegan societys symbol på forsiden af indpakningen.

ichoc vegan

Specialvarer.

Det skal du aldrig give en veganer: En pesto med parmesan eller akaciehonning.

Nu kan jeg selvfølgelig kun tale for mig selv, men jeg bliver altid utroligt glad, når jeg modtager en kurv med forskellige specialvarer i. Altså, nogle af de der ting, som man måske ikke bruger hver dag fordi de er lidt dyre og eksotiske. Det kan være en falske ahorn sirup, en bøtte gærflager, chiafrø eller paranødder. Snackbarer f.eks. Raw-bite. En flaske øko saft eller hjemmepresset æblemost. Og lidt basis varer så som ris, pasta og økologisk tomatsovs på flaske. Nogle gange skal der ikke så meget til, hvis bare gaven tager sig pænt ud.

Kogebøger.

Det skal du aldrig give en veganer: Karolines køkken eller Flexitarens kogebog.

Hvem elsker ikke at få ny inspiration til lækker hjemmelavet mad? Men lad lige være med at give veganeren en bog med en masse opskrifter på okse, kylling og fisk – det kan vi ærligt talt ikke bruge til noget. Gå efter en af de mange veganske kogebøger i stedet!

Det kunne f.eks. være Vegansk Velvære eller veganske fristelser af Mia Sommer, Vegansk for Alle eller Vegansk til højtid og fedt af Ditte Gad Olsen, Veganske Livretter af Thomas Erex, Grønskolling eller Vegansk af Johanne Mosgaard – Englerod, Plantemad af Mia Gardum, Det helbredende Køkken af bl.a Kirsten Skaarup eller Den Plantebaserede Kost af Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen. Der er masser at tage af! Trust me, de vil alle være et hit.

Børnebog?

Det skal du aldrig give en veganser(s barn): Et årskort til københavns zoo, en ikke-vegansk hot dog eller ½ liter sodavand før sengetid – det gælder i øvrigt alle børn. 

Jeg tror ikke, der findes en desideret upassende børnebog, at give til et barn af en veganer. Ikke hvad jeg ved af i hvert fald. Men der findes nogle, som forældrene garanteret vil sætte stor pris på, fordi de åbner op for en god snak om den livsstil, familien lever. Grisen, der ikke ville slagtes, er skrevet på dansk af Kirsten Ahlburg. Derudover findes der engelske børnebøger, som kræver, at mor eller far vil oversætte.

Drop oplevelsesgavekortene!

Det skal du aldrig give en vaganer: Et gavekort til “en luksusbrunsh for to personer”, et “flødebollekursus” eller “en dag på travbanen”.

Ja, de gavekort eksisterer faktisk… Konceptet bag oplevelsesgavekort fejler som sådan ikke noget, man det er desværre de færreste caféer og restauranter, der kan byde på noget særligt vegansk og så ender det måske med at blive en rigtig øv-oplevelse for veganeren. 

Find selv på en oplevelsesgave i stedet. Det behøver ikke være sværere, end at invitere på brunch på en vegansk café eller ud at spise på en vegansk restaurant. Musik, biograf og teater og også et hit, men man behøver ikke købe et gavekort, når man i stedet kan give biletterne.

Zero waste veganeren

Det skal du aldrig give en (zero waste) veganer: Et badedyr pakket ind i farvestrålende gavepapir, som du har tapet godt til i enderne, inden du bandt fem meter lige så farvestrålende gavebånd om pakken.

Hvis din veganer er meget miljøbevidst, går vedkommende sikker også op i, at skabe så lidt affald som muligt. Vil du gøre en lille ekstra indsats, som vil betyde rigtig meget for gavemodtageren, bør du undgå at pakke gaven ind på traditionel vis med gavepapir og gavebånd – se her hvordan.

En anden god idé til din zero waste ven er desuden, at give oplevelser og ikke ting. Mange zero wastere ønsker sig faktisk ikke noget, så hvis du virkelig vil glæde modtageren, så giv vedkommende noget af din tid. Socialt sammenvær og oplevelser med dem man holder af er guld værd. Gode minder kan være de allerbedste gaver!

Gode tips på falderebet…

Vær ikke bange for at spørge. Er der noget du er usikker på i forhold til gaven, så spørg din veganske ven til råds. Du er også meget velkommen til at kontakte mig via kontaktformularen her på siden eller via privat besked på Facebook.

At spørge en ekspedient er desværre ikke altid en hjælp – med mindre vedkommende selv er veganer. Ofte ved ekspedienter ikke mere om veganisme end enhver anden almindelig dansker, så chancen for, at de kan hjælpe, er desværre ret lille.

Kig efter mærkeordningerne. Som nævnt tidligere, findes der mærkeordninger, som kan hjælpe dig til at vælge vegansk. Det er Vegan Society’s solsikke og Dansk Vegetarforenings grønne hjerte (med skriften vegansk). Derudover findes der også andre små symboler på, at et produkt er vegansk – måske står der bar “vegansk” på produktet. Er et produkt markeret som værende vegansk, vil det fremgå af emballagen.

Research og backup. Skal du ud for købe en gave til din veganske ven, er det altid en god idé, at forberede dig lidt hjemmefra. På den måde ved du præcis, hvad du skal gå efter – måske kan du endda lægge en backup plan, hvis den første idé viser sig, at gå i vasken. 

Husk byttemærket. Det er generelt altid en god idé, at sørge for, at modtageren kan bytte gaven. Der kan jo være mange grunde til, at noget, som man selv synes er fedt, dufter dejligt, føles rart, passer perfekt og så videre derud af, ikke rigtig falder i modtagerens smag.

Jeg håber du er blevet lidt klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du køber gaver til en veganer. Måske har du allerede fået en genial idé?

Hvis du ligger inde med flere tips og gode gaveidéer, som du ønsker at dele, er du altid velkommen til at smide en kommentar til indlægget! 

Held og lykke og god gavejagt!

Du kan måske også lide...

1 Kommentar

  1. […] Se også Vegansk gave-guide. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.