grønnere jul
Culture & lifestyle

Sådan gør du julen lidt grønnere

Sådan gør du julen lidt grønnere er en guide til, hvordan du kan gøre julen lidt mere bæredygtig.

Julen er hjerternes fest. Det er en traditionsfyldt tid, hvor vi overrasker hinanden med gaver, klipper papirpynt i stearinlysets skær og samles med familien om en god middag. Værdierne bag traditionerne er i princippet rigtig fine. Alligevel er det lykkedes os, at fucke det hele godt og grundtig op. Jul i dagens Danmark, er sovset ind i alt det, som de fleste af os i bund og grund jo godt ved, er noget rigtig skidt for klimaet. Hvis vi skal kunne holde jul med god samvittighed, må vi ændre vores vaner og tænke bæredygtighed ind i traditionerne.

Planlægning er et nøgleord, når vi skal ændre vores vaner. Det kræver at vi har tænkt over vores gøren og laden, og er bevidste om, hvor vi kan sætte ind. Jeg har lavet en liste med 10 idéer til, hvordan du kan gøre julen lidt grønnere.

1# Gaveindpakning

De fleste nye ting, kommer i en eller anden form for indpakning. Det kan være plastik, pap eller papir. Alligevel insisterer vi på, at pakke tingene yderligere ind, i endnu mere papir og vikle gavebånd omkring.

Lige netop gaveindpakningen, er en af de steder, hvor man i den grad kan reducere sit juleaffald og gøre noget godt for miljøet. Vi forbruger flere hundrede ton gavepapir i løbet af december måned, som alt sammen ender som restaffald, når gaverne er pakket ud. Fordi det meste gavepapir indeholder plastik, glitter og andre tilsætninger, kan papiret ikke genanvendes. Hvilket også er grunden til, at du skal sortere gavepapir som restaffald.

Det giver derfor god mening, at se sig om efter et mere bæredygtigt alternativ til den klassiske rulle gavepapir og de glitrende gavebånd.

Sådan kan du gøre gaveindpakningen mere bæredygtig

Sidste år skrev jeg guiden Sådan pakker du julegaverne ind på en mere bæredygtig måde. Det handler i bund og grund om at bruge det, du allerede har. F.eks. avispapir og sider fra gamle bøger og blade. Patentglas og gamle marmeladeglas samt stof og viskestykker. Modtager du gaver, pakket ind i gavepapir, så gem papiret og genbrug det, når du selv skal pakke gaver ind. Gavebånd af stof og pynt fra naturen, kan give gaven et smukt udseende. Kun fantasien sætter grænser, så lad kreativiteten gro.

2# Julegaver

Produktionen af nye ting, nyt legetøj, nyt tøj, nyt elektronik er noget, der kræver mange ressourcer og belaster klimaet rigtig meget.

Sådan kan du gøre julegaverne mere bæredygtige

Gå efter ting, som står på gavemodtagerens ønskeliste. En gave, der ender med at blive gemt væk i et kølderrum eller i bunden af et klædeskab, er spild af ressourcer.

Overvej om du kan finde nogle af gaverne brugt, enten på nettet eller i en genbrugsbutik.

Skal gaven være ny, så gå efter kvalitet frem for kvantitet.

Et andet godt tip til en bæredygtig gave er, at give oplevelser i stedet for fysiske ting. På den måde får du både kvalitatstid med dine kære, samtidig med, at du sparer på jordens ressourcer.

3# apropos ønskesedler

bæredygtig jul

Det er ikke alle der er lige gode til at få skrevet ønskesedler, men idéen med ønskesedler er nu i grunden ret fin. Den sikre nemlig, at gavemodtageren får noget, som vedkommende har brug for og vil få glæde af.

Sådan skriver du en bæredygtig ønskeseddel

sådan gør du julen lidt grønnere

Tænk over hvad du egentlig har brug for. Et ønske kan stamme fra en kortvarig begejstring over, at have set noget nyt og spændende, men det kan også udspringe af et egentligt behov. Jeg siger ikke, at vi allesammen skal være minimalister nu, men det giver god mening, at overveje sine ønsker. Er det noget du vil få brugt, noget der vil bringe glæde længe fremadrettet? hvis svaret er ja, så har det sin berettigelse på ønskesedlen.

Undersøg om der findes et mere bæredygtigt alternativ til den ting, du ønsker dig og skriv det på din ønskeseddel.

Du kan også overveje, om det du ønsker dig, kan findes brugt. Der er både penge at spare for gavegiveren og så det er langt mere klimavenligt, at købe brugt frem for nyt. Skriv på din ønskeseddel, hvis gaven gerne må være brugt, for det er faktisk de færreste, der skænker det en tanke, når de står og skal købe en gave.

4# Juleshopping

Julegaver og julemad køber jo ikke sig selv. Med alt hvad der høre til en rigtig juleaften, kan man hurtigt ende med ti bæreposer i hver hånd.

Sådan kan du gøre juleshoppingen mere bæredygtig

Bestem dig for, hvad du vil give den enkelte i julegave og planlægge dine julegaveindkøb inden du tager ud og shopper.

I julegaveræset kan man sjældent undgå, at skulle gøre sine indkøb flere forskellige steder og derfor kan man også hurtigt ende med ti forskellige bæreposer. Medbring dine egne indkøbsnet og bæreposer eller tag en rygsæk med, så kan du spare de mange plastikposer fra butikkerne.

Når du juleshopper, kan du med fordel sige nej tak til, at få pakket gaven ind – det kan du jo selv klare på en mere bæredygtig måde derhjemme ik?

Husk også at medbringe dine egne, genanvendelige indkøbsnet, når du køber ind til julefrokost og julemiddagen.

5# Pakkekalender, adventsgaver og pakkeleg.

Da jeg var barn fik mine søskende og jeg altid kalendergaver. Det kunne være små dimsedutter eller lidt til den søde tand. Hver nat lagde Nissen gaverne i en sok, som hang uden for døren til soveværelset.

Andre kender pakkekalenderen som en snor med 24 små indpakkede gaver, evt. med nummerering fra 1-24.

Chokoladejulekalenderen er også en klassiker, som efterhånden fås i et hav af forskellige udformninger.

Mange af os deltager i pakkelege. Nogle steder har man også hemmelige nissevenner, som giver gaver til hinanden. Det er typisk billige gaver, plastikdimser produceret billigt i Kina, men med stor omkostning for klimaet.

Sådan kan du gøre pakkekalenderen mere bæredygtig

Find et godt alternativ til de ligegyldige plastikdimsedutter. Det kan f.eks. være 24 ting til et nisselandskab, som kan udvikle sig gennem hele december måned. Eller 24 pynteting til en juledekoration. Det kunne også være ingredienser til noget I skal bage sammen i weekenden.

Der er masser af brugt legetøj, som intet fejler – både på nettet og i genbrugsbutikkerne. Måske kunne du finde nogle af kalendergaverne brugt?

Kommer nissen gaverne i en sok, er indpakning med gavepapir i princippet overflødig og kan sagtens undlades helt. Det er i øvrigt slet ikke for sent, at lave julesokker til børnene.

Et alternativ til chokoladejulekalenderen kunne f.eks. være en lille kagedåse, hvori nissen kan lægge en hjemmebagt kage, lidt tørret frugt eller andet godt i.

Adventskalender kan f.eks. indeholde oplevelser i stedet for fysiske ting.

Skal du bruge en gave til pakkeleg eller er du hemmelig nisseven og skal give en lille gave, kan et godt, bæredygtigt tip være, at finde gaven i gemmerne. Måske har du noget liggende, som du kan forære væk? Hvis ikke, kan du med sikkerhed finde noget, der kan bruges, i en genbrugsbutik til under kr. 30,-.

6# Julepynt

sådan gør du julen lidt grønnere

Mange har en kasse med julepynt stående, som bliver hentet frem fra gemmerne, når der skal pyntes op til jul. Alligevel bugner butikkerne af nye nipsting og glanspapir til klippe-klistre-julepynt. Man kan nemt fristes til at købe noget nyt til juletræet og ungerne skal da også have lov at flette julehjerter, lave mussetrapper og guirlander.

Sådan kan du gøre julepynten mere bæredygtig

Elsk kassen med julepynt. Der er alligevel ikke noget mere charmerende, end det gamle pynt, som du har arvet fra dine bedsteforældre og de filtede nissemænd, børnene har lavet i daginstitutionen.

Skal der klippe-klistres, kan du med fordel bruge avispapir og sider fra gamle bøger og blade. Har du ikke lige noget liggende, som ungerne må gå i krig med, så kan det fås rigtig billigt i genbrugsbutikkerne.

Du kan også flette fine julehjerter af genbrugt gavepapir og stofrester.

7# Juledekoration og kalenderlys

De fleste børnefamilier har enten kalender- eller adventslys. Mange steder laver børnene en juledekoration i daginstitutionen, som de kan tage med hjem. Det er en hyggelig lille tradition, som de fleste kan huske fra deres egen barndom og som mange gerne vil holde fast i.

Sådan kan du gøre juledekorationen mere bæredygtig

Ler, gran og kogler til juledekorationen – det kan næsten ikke blive mere naturligt. Gran og kogler kan efterfølgende komposteres, mens ler skal lægges til storskrald eller afleveres på genbrugsstationen som byggeaffald.

Kalenderlyset kan derimod godt gøres mere klimavenligt. De klassiske stearinlys udsender nemlig mange små partikler, som forurener indeklimaet. Vil du mindske forureningen fra levende lys, kan du i stedet købe lys, som er femstillet af soyavoks, der udsender markant færre partikler. Alternativt kan du investere i et genanvendeligt LED-kalenderlys.

Er du i øvrigt klar over hvordan julens affald skal sorteres? Samvirke har lavet denne guide til dig.

8# Julemaden

Flæskesteg eller and? Der er forskellige traditioner, når det kommer til julemaden. Uanset hvad menuen plejer at stå på, er en ting sikkert: Kød er en af de værste klimasyndere!

Og ikke nok med det. Meget af den mad vi har købt til juledagene ender i skraldespanden.

Sådan bliver julemaden mere bæredygtig

Hvis du vil gøre en indsats forklimaet, er julemaden et sted der virkelig batter i det store regnskab. CO2 udledningen for både gris og and er nemlig skyhøj, sammenlignet med de mange plantebaserede alternativer.

Det er generelt en god idé, at skrue op for det grønne og ned for kødforbruget. Både af hensyn til klimaet, men også for sundheden. Har du og familien mod på at prøve noget nyt, kan jeg varmt anbefale denne opskrift på Morsbrød, som erstatning for kød på menuen.

Vil du være sikker på, ikke at mangle noget til julebordet, kan jeg i øvrigt anbefale bogen “Vegansk Julemad”, som er skrevet af Thomas Erex.

9# apropos madspild

Danskerne smider mad ud for flere tusind kroner om året. Det kræver mange ressourcer, at producere fødevarer og derfor er det heller ikke klimavenligt, at smide mad ud.

Sådan kan du mindske madspild i julen

Tænk over hvor meget mad du og familien egentlig kan spise. 500-700 g pr. person burde være nok til, at alle bliver mætte.

Gem resterne, når der ryddes af bordet. Stil dem på køl eller frys nogle af dem ned til senere brug. Hvis fryseren er propfuld, kan det være en idé, at få brugt noget af maden derfra, inden juleaften, så der er plads til resterne fra julemaden.

10# Juletræet

Juletræet er for mange et must. Hvor skal man ellers gøre af gaverne, hvis de ikke skal ligge under juletræet? Og hvad skal man ellers danse rundt om, når man synger julesangene?

Afhængigt af hvilket træ man køber, kan der være brugt store mængder sprøjtegifte og gødning, for at holde træerne pæne. Man kan i det hele taget stille spørgsmålstegn ved, hvor bæredygtigt det er, at fælde træerne, for at se på dem en kort periode og derefter kassere dem.

Sådan vælger du et mere bæredygtigt juletræ

Vil du have et bæredygtigt juletræ, kan du f.eks. vælge, at købe et træ med rod. På den måde kan du plante det ud, når det har udtjent sin værnepligt i stuen.

Et Fair Tree er også en mulighed, når vi snakker bæredygtige juletræer. Det Fair Tarde Certificerede juletræ, Fair Tree, garanterer, at træet er produceret med omtanke for mennesker og miljø. Frøene til Fair Trees samles i Georgien af Fair Seeds (medlem af World Fair Trade Organisation). Produktionen hjælper lokalbefolkningen i Georgien med uddannelse og sundhedsfremme.

Et bæredygtigt træ kan også være et, som du kan bruge igen til næste år og mange år fremover. Har du f.eks. hørt om Habitree? Habitree er et prisvindende, skandinavisk designjuletræ, fremstillet af bæredygtigt Kebony-træ, der både er FSC- og Svanemærket. Træet er perfekt til den moderne familie, der værdsætter miljø lige så højt som design og æstetik.

Er du lidt kreativt anlagt, kan du, lige som jeg, lave dit eget bæredygtige træ, af pinde fundet i skoven, snor og evt lidt pyntegran. Pinde og gran kan komposteres og snoren kan du gemme og bruge igen.

Nu er du klar til en grønnere jul

Har du læst med så langt, har du nu fået alle 10 tips til, hvordan du kan holde jul, på en lidt mere bæredygtig måde. Og jeg håber, du er blevet inspireret til, at gøre noget anderledes denne december.

Har du flere gode grønne tips til, hvordan vi kan gøre julen lidt mere bæredygtig, er du altid velkommen til at skrive en kommentar.

Rigtig god jul!

Du kan måske også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.