Pirogger er en lækkerbisken i både madpakke og picnickurv. De er nemme at have med til sammenskudsgilder og altid et hit til børnefødselsdage.
Opskrift på pirogger med linsefyld
Fyld
1 gulerod
1 mellemstort løg
2 kartofler
500 g tomat passata
1 liter vand
1 terning grøntsagsbouillon
1½ dl tørrede røde linser
1½ dl tørrede grønne linser
1 spsk eddike
1 laurbærblad
1 tsk karry
1 tsk paprika
Tørret timian, oregano og basilikum
Salt og peber
Hak grøntsagerne. Svits løget i lidt olie (eller vand) i bunden af en gryde. Tilsæt kartofler samt gulerødder og lad dem stege med i et minuts tid.
Kom dernæst tomat passata, vand og bouillon i gryden og bring sovsen i kog. Tilsæt linser, eddike, krydderier og krydderurter og skru ned for blusset. Lad gryden simre en times tid. Rør jævnligt i gryden for at sikre, at linserne ikke brænder fast i bunden. Smag til med salt, peber og evt mere eddike.
Prøv også pirogger med kødFRIsovs.
Pirog-dej
15 g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk sukker
1 tsk salt
2 spsk olie
130 g rugmel
350 g hvedemel
evt. soyadrik til pensling
Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker, salt og olie. Kom dernæst rugmel og ca. halvdelen af hvedemelet i og saml dejen. Husk at du sjældent kan regne med den mængde mel, som står angivet i en opskrift, så tilsæt resten af melet lidt ad gangen, indtil du har en blød, sammenhængende dej, som hverken er for tør eller for klistret.
Stil dejen til hævning i 60 minutter.
Tænd ovnen på 240 grader.
Når dejen har hævet, deles den i 12 ca. lige store kugler, som rulles ud til flade pandekager. I midten af hver pandekage lægger du ca. 1 spsk linsefyld, folder pandekagen sammen på midten og lukker piroggen, ved at presse dej-enderne sammen med en gaffel.
Placer piroggerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug soyadrik til at pensle med, inden de sættes i ovnen og bages i 10 minutter.
Jeg kan sjældent få plads til mere end 6 stk på en bageplade og bager dem derfor af to omgange – når jeg har lavet den første pladefuld, sætter jeg dem i ovnen og mens de bager, gør jeg resten klar. Så er anden plade lige til at stille ind, når jeg tager den første plade ud.
Tip – undgå madspild!
Er der fyld tilbage, når du har lavet dine pirogger? Frys det ned og brug det senere, f.eks. som pastasovs eller i en tortillawrap.
Giv madrester nyt liv, ved at bruge dem som pirog-fyld. Spagetti, ris, bønner eller majs? Det meste kan faktisk bruges som fyld i pirogger.
En omgang pirogger med “Den bedste kødsovs – helt uden kød” lyder nu ikke helt dårligt!
Nej vel