pas på zero waste fælden
Culture & lifestyle

Pas på zero waste fælden

Det stilrene udseende. Løftet om bæredygtighed, som rammer dybt i hjertet på mange af os. Det er nemt at falde i zero waste fælden og købe sig fattig i stofposer og stainless steel containers.

Interessere du dig bare en lille smule for bæredygtighed, har du sikkert stiftet bekendskab med diverse webshops, som prøver at sælge dig alt, lige fra “Utensil Kits” til genanvendelige vatrondeller. Det er let at få det indtryk, at zero waste, ser ud på en bestemt måde. Og man kan købe sige fattig i alle de remedier, som tilsyneladende er nødvendige at eje, hvis man gerne vil praktisere zero waste livsstilen rigtigt.

Men inden du falder i zero waste fælden og lader dig friste til at købe en ny, bæredygtig madkasse, i rustfrit stål, så husk på dette. Zero waste handler om, ikke at producere mere affald end højst nødvendigt.

Læs også Vejen til zero waste og bæredygtighed.

Ej at forveksle med minimalsime

Zero waste og minimalisme er to filosofier, som ofte går hånd i hånd. I nogle tilfælde kan de sågar minde meget om hinanden.

Minimalisme starter for manges vedkommende med en oprydning i de fysiske ejendele. Det er kun de ting, der har en funktion og som skaber glæde hos den enkelte, der får lov, at blive tilbage i hjemmet.

At forbruge med omtanke og kun eje det allermest nødvendige, er i bund og grund en filosofi, i harmoni med zero waste tankegangen. Dog adskilder de to filosofier sig væsentligt fra hinanden på flere punkter.

Hvor zero waste hovedsageligt udspringer af, og har fokus på ønsket om en mere klima- og miljøvenlig tilværelse, handler den minimalistiske livsstil ikke nødvendigvis om miljøbevidsthed. Minimalisme handler, så vidt jeg har forstået, i højere grad om det enkelte individs velvære samt om, at finde ro i tilværelsen. Det indebære f.eks. at give slip på de ting, som ikke bringer glæde.

Undgå zero waste fælden

Når jeg ser billeder af zero waste på internettet, undre jeg mig ofte over, hvor pænt og perfekt det hele ser ud. Af og til får jeg fornemmelsen af, at det er vigtigere at udstråle miljøbevidsthed end det er, rent faktisk at være miljøbevist. At det er vigtigt at eje de “rigtige” ting.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det mon er minimalismen, som sniger sig ind og skaber forvirring? Når man f.eks. investerer i en ny, stilren madkasse i rustfrit stål, selvom man allerede har en udmærket, mindre “insta worthy” madkasse i plastik. Er det mon idéen om, at de rette ting, skaber mere glæde, der gør, at man fristes til at købe en ny? At man et kort øjeblik glemmer alt om den gamle tupperware madkasse, med det 70’er-gule låg, som man har arvet fra sin farmor?

Meningen med, at undgå plastik og engangsmateriale, er jo netop, at minimere forbruget af ressourcer og producere mindre spild. Men i det øjeblik, man vælger at erstatte en funktionel plastikgenstand, gør man denne genstand overflødig og skaber deraf affald.

Get to the point, please

Min pointe er, at det ikke har ret meget med zero waste at gøre, at købe nye erstatninger for ting, som man allerede ejer og som stadig fungerer.

Brug hvad du allerede har – og brug det fuldstændig op. Lad være med at købe det pænere alternativ fra webshoppen, før det rent faktisk er tid til en udskiftning. Og vælg da det mest bæredygtige.

Det er min erfaring, at zero waste i mange tilfælde, er fuldstændig usynlig for omverdenen. Kan man ikke fremvise et Mason Jar med den minimale mængde affald, man har kreeret og medbringer man sin egen madpakke i tusind-år-gammelt-tupperware, er der ingen, der lægger mærke til, at man lever en zero waste livsstil. Og det er faktisk ægte zero waste.

Læs også 10 skridt mod et mere bæredygtigt køkken.

Du kan måske også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.