veganske fastelavnsboller
Brød og boller Højtider Recipes

Veganske fastelavnsboller

Til disse fastelavnsboller bruger jeg min faster Bentes opskrift på fødselsdagsboller, som er lette, lækre og luftige. Jeg fylder dem med hjemmelavet vaniljecreme, chokolade, marmelade og hvad jeg ellers har lyst til.

linemailis.dk fastelavnsboller

veganske fastelavnsboller
veganske fastelavnsboller
overskåret fastelavnsbolle

Opskrift og fremgangsmåde

ca. 10 stk

Du skal bruge:
50 g gær
½ tsk salt
4 tsk sukker
1 tsk kardemomme (kan undlades)
150 g plantemargarine
2½ dl plantemælk (jeg bruger soyadrik, men brug hvad du har)
500 g mel

Sådan gør du:
Kom gær, salt, sukker og kardemomme i den skål, som du har tænkt dig, at lave dejen i. Smelt margarinen til den er helt flydende og bland plantemælken i. Det vil afkøle margarinen og opvarme mælken, og derved skulle du gerne få en lillefingervarm blanding, som er perfekt i forhold til, at få gæren til at arbejde. Kom blandingen i skålen med gæren og rør. Vær opmærksom på om alt gæren er opløst inden du begynder at tilsætte melet. Tilsæt aldrig alt melet på en gang, men lidt ad gangen. Dejen skal være blød, lind og ikke for klistret.

Når dejen er æltet godt sammen, stilles den til hævning i 45-60 minutter.

Mens du venter på, at dejen hæver, kan du lave vaniljecremen klar:

Til den skal du bruge:
2 spsk sukker
2-3 tak maizena
2½ dl plantemælk (Jeg brugte soyadrik med vanilje)
1 tsk vaniljesukker
et lille drys salt

Bland ingredienserne sammen i en gryde og varm gryden op til kogepunktet, under grundig omrøring. Når cremen er tyknet, tages den af varmen og stilles til afkøling.

Tilbage til bollerne!

Tænd ovnen på 225 grader.

Slå dejen ned og ælt den igen. Del dejen i det antal boller du finder passende (jeg synes de har en passende størrelse, når der bliver ca. 10 stk.).

Rul bollerne flade med en kagerulle og læg en tsk vaniljecreme og et stykke chokolade (bær, rosiner, marcipan eller marmelade) på midten af hver bolle. Forsøg dernæst at lukke dejen sammen om fyldet, sådan, at det ligger gemt i midten af bollen.

Placer bollerne på en bageblade beklædt med bagepapir – gerne på hovedet (altså omvendt), så bollerne får en flot glat overflade og sammenlukningen bliver gemt på undersiden. De kan evt pensles med lidt plantemælk, inden de sættes i ovnen.

Bag bollerne i 10-12 min eller indtil de er flotte gyldenbrune på toppen.

Lad fastelavnsbollerne køle af, inden de pyntes med glasur og krymmel.

You may also like...

4 Comments

  1. De ser lækre ud – tak for opskriften!

  2. Jeg er ikke specielt sulten lige nu, men jeg blev temmelig lækkersulten på grund af dit indlæg. De ser virkelig gode ud!

  3. Signe says:

    Hvilken maizena? Lys jævner eller majsstivelsen?

    1. Hej Signe
      Jeg har altid brugt majsstivelse, men jeg er ret overbevist om, at du kan bruge begge dele 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.