veganske fastelavnsboller
Brød og boller Højtider Recipes

Veganske fastelavnsboller

Til disse veganske fastelavnsboller bruger jeg min faster Bentes opskrift på fødselsdagsboller, som er lette, lækre og luftige. Jeg fylder dem med hjemmelavet vaniljecreme, marcipan, chokolade, marmelade og hvad jeg ellers har lyst til.

linemailis.dk fastelavnsboller

veganske fastelavnsboller
veganske fastelavnsboller
overskåret fastelavnsbolle

Opskrift og fremgangsmåde

ca. 10 stk

Du skal bruge:

50 g gær
½ tsk salt
4 tsk sukker
1 tsk kardemomme (kan undlades)
150 g plantemargarine
2½ dl plantemælk (jeg bruger soyadrik, men brug hvad du har)
500 g mel

Se også opskrift på veganske doughnuts.

Sådan gør du:

Kom gær, salt, sukker og kardemomme i den skål, som du har tænkt dig, at lave dejen i. Smelt margarinen til den er helt flydende og bland plantemælken i. Det vil afkøle margarinen og opvarme mælken, og derved skulle du gerne få en lillefingervarm blanding, som er perfekt i forhold til, at få gæren til at arbejde. Kom blandingen i skålen med gæren og rør. Vær opmærksom på om alt gæren er opløst inden du begynder at tilsætte melet. Tilsæt aldrig alt melet på en gang, men lidt ad gangen. Dejen skal være blød, lind og ikke for klistret

Når dejen er æltet godt sammen, stilles den til hævning i 45-60 minutter.

Mens du venter på, at dejen hæver, kan du lave vaniljecremen klar:

Til den skal du bruge:
2 spsk sukker
2-3 tak maizena majsstivelse
2½ dl plantemælk (Jeg brugte soyadrik med vanilje)
1 tsk vaniljesukker
et lille drys salt

Bland ingredienserne sammen i en gryde og varm gryden op til kogepunktet, under grundig omrøring. Når cremen er tyknet, tages den af varmen og stilles til afkøling.

Se også opskriften på veganske kanelsnurrer

Tilbage til bollerne!

Tænd ovnen på 225 grader.

Slå dejen ned og ælt den igen. Del dejen i det antal boller du finder passende (jeg synes de har en passende størrelse, når der bliver ca. 10 stk.).

Rul bollerne flade med en kagerulle og læg en tsk vaniljecreme og et stykke chokolade (bær, rosiner, marcipan eller marmelade) på midten af hver bolle. Forsøg dernæst at lukke dejen sammen om fyldet, sådan, at det ligger gemt i midten af bollen.

Placer bollerne på en bageblade beklædt med bagepapir – gerne på hovedet (altså omvendt), så bollerne får en flot glat overflade og sammenlukningen bliver gemt på undersiden. De kan evt pensles med lidt plantemælk, inden de sættes i ovnen.

Bag bollerne i 10-12 min eller indtil de er flotte gyldenbrune på toppen.

Lad dine veganske fastelavnsbollerne køle af, inden de pyntes med glasur og krymmel.

Se også Ditte Gad Olsens opskrift på fastelavnsboller.

You may also like...

10 Comments

  1. De ser lækre ud – tak for opskriften!

  2. Jeg er ikke specielt sulten lige nu, men jeg blev temmelig lækkersulten på grund af dit indlæg. De ser virkelig gode ud!

  3. Signe says:

    Hvilken maizena? Lys jævner eller majsstivelsen?

    1. Hej Signe
      Jeg har altid brugt majsstivelse, men jeg er ret overbevist om, at du kan bruge begge dele 🙂

    2. Chris says:

      Så vidt jeg ved er der mælk i lys jævner 🙂

      1. Det har du ret i Chris! Jeg har lige googlet og der er mælkesukker i både lys og mørk jævner. Det er kun majsstivelsen, som er vegansk.

  4. Hvor ser de lækre ud!
    Dem skal jeg helt klart lave – sammen med fastelavnsboller uden creme og mine egne, som du har været så sød at linke til 🙂
    Man kan vel godt kalde ugen op til Fastelavn for fastelavnsbolle-ugen, ikk? 😉

    1. Tak Ditte 😀
      Jeg håber du synes om dem 🙂
      Haha det er vel et meget passende navn xD

  5. Simone Christensen says:

    Kan de fryses?

    1. Hej Simone.
      Som tommelfingerregel kan alt brød og bagværk fryses ☺ jeg ville bare vente med at komme glasur og pynt på, til de skal bruges.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.