veganske æbleskiver af line mailis
Højtider Kager og desserter Recipes

Opskrift på veganske æbleskiver

Jeg holder meget kraftigt på, at julehygge med julepynt, gløgg og klippe klister er noget, der først skal påbegyndes, når vi når julemåneden og ikke ét sekund før. Men nu forholder det sig sådan, at det på søndag er første søndag i advent og så må man altså gerne tage hul på hyggen.
Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele min opskrift på æbleskiver med jer – ikke at æbleskiver absolut udelukkende er forbeholdt julen, men gløgg og æbleskiver er nu alligevel noget, de fleste af os nok associere kraftigt med jul og julestemning.

Hvis du mangler en begrundelse for at lave veganske æbleskiver, sagde min lillebror nogle meget vise ord sidste år. Han sagde, at veganske æbleskiver er de bedste, for dem kan man spise flest af. Med det mente han, at de ikke ligger lige så tungt i maven som “almindelige” æbleskiver. Haha! Det er den bedste undskyldning for at vælge veganske æbleskiver jeg har hørt.

Inden vi går videre til selve opskriften, kommer her lige lidt baggrundsinfo. Tidligere beskrev ordet æbleskiver nemlig tynde skiver af æbler, vendt i æg og mel, som blev stegt i smør på en pande. Det var først senere æbleskiverne blev runde og i dag indeholder de æbleskiver, som man køber i butikkerne, ikke æbler.

Jeg er selv vokset op med hjemmebagte, runde æbleskiver, fyldt med små stykker æble. For mig er det de “rigtige” æbleskiver og det er derfor også den opskrift, jeg vil dele med jer.  Hvis du sidder og tænker at du overhovedet ikke er til rigtige æbler i dine æbleskiver, så fortvivl ej, de kan sagtens undlades og opskriften fungerer helt fint både med og uden æblestykkerne.

Ingredienser & fremgangsmåde:

25 g gær
½ l plantemælk (f.eks. soyadrik, gerne med vanilje)
30 g plantemargarine (f.eks. af mærket Fri fra Coop)
1 spsk sukker
1/4 tsk kardemomme (evt lidt mere, hvis du godt kan lide smagen af kardemomme)
250 g hvedemel
½ tsk vaniljesukker
2 æbler (kan undlades)
plantemargarine til stegning

Smelt margarinen i en gryde. Når margarinen er smeltet, tilsættes plantemælken og blandingen lunes op til lillefingertemperatur, inden gæren opløses deri. Bland de tørre ingredienser i en skål, tilsæt gæropløsningen og rør dejen godt sammen. Skræl æblerne og skær dem i små tern. Kom æbleterene i en skål for sig selv og vend dem i lidt mel, inden de vendes i dejen. Melet vil sørge for, at æblestykkerne bliver fordelt i dejen og ikke bare synker til bunds. Lad dejen hæve 15-20 minutter og steg æbleskiverne på en æbleskivepande, smurt med lidt margarine. Steg ved svag varme og vend æbleskiverne hyppigt, så de bliver flotte og gyldne udenpå og gennembagte indeni.

Tip: tilsæt revet skral fra en økologisk appelsin og få endnu mere julestemning for hver bid du tager.

Opskriften giver ca. 30 æbleskiver. Velbekomme!

You may also like...

1 Comment

  1. […] æbler, skal vi selvfølgelig også have årets første æbleskiver. Jeg putter små æblestykker i æbleskivedejen – det smager […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.