veganske æbleskiver
Højtider juleopskrifter Kager og desserter Recipes

Opskrift på veganske æbleskiver

Jeg holder meget kraftigt på, at julehygge med julepynt, gløgg og klippe klister er noget, der først skal påbegyndes, når vi træder ind i julemåneden og ikke ét sekund før. Men nu forholder det sig sådan, at det på søndag er første søndag i advent og så må man altså gerne tage hul på hyggen. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele min opskrift på æbleskiver med jer – ikke at æbleskiver absolut udelukkende er forbeholdt julen, men gløgg og æbleskiver er nu alligevel noget, de fleste af os nok associere kraftigt med jul og julestemning.

Sidste år sagde min lillebror nogle meget vise ord. Han sagde, at veganske æbleskiver er de bedste, fordi dem kan man spise flest af. Med det mente han, at de ikke ligger lige så tungt i maven som “almindelige” æbleskiver. Haha! Det er den bedste undskyldning for at vælge veganske æbleskiver jeg har hørt.

Se også opskriften på veganske brunkager

Rigtige æbleskiver

Inden vi går videre til selve opskriften, kommer her lige lidt baggrundsinfo. Æbleskiver har ikke altid set ud, som vi kender dem fra butikkerne i dag. Tidligere beskrev ordet “æbleskiver” nemlig tynde skiver af æbler, vendt i æg og mel, som blev stegt i smør på en pande. Det var først senere æbleskiverne blev runde og i dag indeholder de æbleskiver, man kan købe i dagligvareforretningerne ikke æbler.

Jeg er selv vokset op med hjemmebagte, runde æbleskiver, fyldt med små stykker æble. Æblerne giver et sødt eller syrligt tvist, alt efter, hvilken æblesort man vælger at bruge. For mig er det de “rigtige” æbleskiver og det er derfor også den opskrift, jeg vil dele med jer.

Hvis du sidder og tænker at du overhovedet ikke er til rigtige æbler i dine æbleskiver, så fortvivl ej, de kan sagtens undlades, for opskriften fungerer helt fint både med og uden æblestykkerne.

Se også opskriften på veganske vaniljekranse

Opskrift og fremgangsmåde

veganske æbleskiver

Du skal bruge:

25 g gær
½ l plantemælk (f.eks. soyadrik, gerne med vanilje)
30 g plantesmør (f.eks. Naturli’ smørbar)
1 spsk sukker
1/4 tsk kardemomme (evt lidt mere, hvis du godt kan lide smagen af kardemomme)
250 g hvedemel (+ et par håndfulde til at vende æblestykkerne i)
½ tsk vaniljesukker
2 æbler
plantesmør til stegning

Sådan gør du:

Smelt smøren i en gryde. Når den er smeltet helt, tilsættes plantemælken og blandingen lunes op til lillefingertemperatur, inden gæren opløses deri. Bland de tørre ingredienser i en skål, tilsæt gæropløsningen og rør dejen godt sammen.
Skræl æblerne og skær dem i små tern. Kom æbleterene i en skål for sig selv og vend dem godt rundt i lidt mel, inden de vendes i dejen. Melet vil sørge for, at æblestykkerne bliver fordelt i dejen og ikke bare synker til bunds.
Lad dejen hvile i 10-15 minutter og steg æbleskiverne på en æbleskivepande, smurt med lidt plantesmør. Steg ved svag/mellem varme og vend æbleskiverne hyppigt, så de bliver flotte runde og gyldne.

Brug for lidt hjælp til at få æbleskiverne til at blive helt runde? Se videoen her.

Tip: tilsæt revet skral fra en økologisk appelsin og få endnu mere julestemning for hver bid du tager.

Opskriften giver 25-30 æbleskiver. Velbekomme!

You may also like...

2 Comments

  1. […] æbler, skal vi selvfølgelig også have årets første æbleskiver. Jeg putter små æblestykker i æbleskivedejen – det smager […]

  2. […] Prøv også opskriften på Veganske Æbleskiver. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.