opskrift på havremælk
Kolde og varme drikke Recipes

Opskrift – lav din egen cremede havremælk til kaffen!

Havremælk kan bruges til mange ting. Jeg bruger det bl.a. i madlavningen, på myslien og den er fantastisk i kaffen! Her i sommerperioden bliver den også gerne brugt i hjemmelavet koldskål.

Man kan sagtens købe havremælk og andre plantemælk i diverse dagligvarebutikker, men hvorfor ikke lave den selv? Alt du skal bruge er havregryn, vand, en blender og et osteklæde eller lignende – nå ja, og så måske nogle smagsgivere, hvis man er til det. Udover at det er super nemt og billigt, at lave sin egen havremælk, har det også den fordel, at man selv kan justere smag og konsistens, alt efter hvad mælken skal bruges til. 

Opskrift og fremgangsmåde

150 g havregryn
1 liter vand
en knivspids salt

Tilsæt evt en tsk vaniljesukker
og 3 spsk hjemmelavet mælkebøttesirup (eller agavesirup)

Kom alle ingredienserne i en blender og blend et minuts tid. 
Konsistensen kan justeres ved at tilsætte ekstra vand (gør mælken tyndere) eller havregryn (gør mælken tykkere).
Brug dernæst et osteklæde eller lignende, til at si pulpen fra (jeg bruger et tefilter i bomuld, men et rent viskestykke kan også bruges). Smag evt til med vaniljesukker og sirup inden mælken hældes på flaske eller i en anden beholder – gerne med tilhørende låg, som kan lukke helt tæt.
Mælken opbevares på køl og har en holdbarhed på 2-3 dage.

NB. Som det gør sig gældende for andre plantebaserede mælk, bør havremælken omrystes før brug.

OPDATERING: Jeg er på det seneste begyndt, at tilsætte en tsk kokosolie eller to, når jeg laver havremælken. Det giver lige lidt ekstra til konsistensen. Derudover giver opskriften en ret tyk mælk, som fungerer rigtig fint til kaffe, men skal den bruges til andet, f.eks. på morgenmadsprodukter, ville jeg fortynde den en smule, med et par dl vand.

cremet havremælk til kaffen

hjemmelavet plantemælk

You may also like...

10 Comments

  1. […] dl neutral plantebaseret yoghurt 5 dl havremælk (evt hjemmelavet) 2 tsk vaniljesukker 1/4 dl citronsaft (eller saften fra en lille citron) 3-4 spsk […]

  2. Vimala says:

    Det er så fantastisk med jer, der har tid og lyst og hjerterum til at skrive blog og dele jeres opskrifter med andre.
    I min jagt på at lave en billigere plantemælk end mandelmælk, har jeg forsøgt mig med opskriften på havremælk. Well, jeg tror den er god til børn. 🙂 Det er for stort arbejde med det klistrede stads. Smed en skefuld kokosolie og lidt ahornsirup i. Nu bliver det brugt, men nok ikke til cappochinoen 😉
    Nu vil jeg se videre på din blog for interessante opskrifter, der kan afprøves.
    Hilsen, Vimala

    1. LineMailisR says:

      Hej Vimala
      Tusind tak for din kommentar. Det er et stort arbejde at lave sin egen havremælk og man kan virkelig få svinet sit køkken godt til i processen. Jeg synes det lyder lækkert med lidt kokosolie og ahornsirup i – det må jeg prøve 🙂 Et lille tip du måske kan bruge: mælken kan sagtens fryses ned, så hvis man har tålmodighed til det, kan man lavet en god stor portion og lægge noget af det i fryseren til senere brug (Jeg ved dog ikke om det også gælder hvis man tilsætter olie).

  3. Lone Johansen says:

    Når du laver havremælk, er der så en årsag til at du bruger havregryn og ikke havremel?
    Venlig hilsen lone

    1. Hej Lone
      Det giver havremælken mere smag og konsistens, når man bruger hele havregryn frem for mel. Har man kun havremel ved hånden, kan man sagtens bruge det 🙂

  4. Anjarose says:

    Hejsa 🙂
    Jeg er netop i gange med min første havredrik, men jeg synes ikke rigtig det løber igennem det bomuldsklæde jeg bruger, det er i hvert fald meget lidt der kommer ud – hvad gør jeg forkert? 🙂
    Bedste hilsner
    Anjarose

    1. Hej Anjarose 🙂
      Måske er det klæde du bruger for tykt? Hvis man bruger et for tykt klæde, vil mælken have sværere ved at løbe igennem og klædet i sig selv vil suge en masse væske. Du kan evt. prøve at presse mælken ud, ved at sno klædet og ligesom vride havremælken ud.

  5. Hanne says:

    Jeg har lige lavet havremælk, spændende … men den bliver ligesom slimet?
    Det er ikke så lækkert. Kan jeg gøre noget for at ændre lidt på det?

    1. Hej Hanne
      Jeg er helt med på hvad du mener 😛 den kan godt føles lidt slimet. Det skyldes at opskriften giver en meget tyk, kaffefløde-agtig havremælk. For en mindre fed udgave, og dermed ikke slime, kan du tilsætte 5 dl vand. Det giver en bedre konsistens.

  6. […] sort te (f.eks. Earl Gray) 1/4 tsk stødt ingefær (eller en skive frisk) 6 dl plantemælk f.eks. hjemmelavet havredrik evt. 1-2 tsk øko krørsukker og et nip […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.