krydderurter i køkkenet
Culture & lifestyle

3 tips til at dyrke krydderurter i køkkenet

Tilsæt smag til maden med krydderurter i køkkenet

Hvis du ikke har have, kan du med fordel dyrke krydderurter i køkkenet. Det er en nem og lækker måde at tilsætte masser af smag til maden eller peppe gårsdagens rester op. Det er både bæredygtigt, hyggeligt og ret sjovt at forsøge sig med at holde krydderurter i live og lade dem vokse sig store.

Hos Velverden.dk skriver vi en om bæredygtighed og grønne alternativer. I dag har vi fået lov til at dele lidt viden om at dyrke krydderurter derhjemme. Et hobbyprojekt med et skønt udbytte, hvis du følger et par enkelte råd. Læs med her og bliv lidt klogere på, hvad krydderurterne kræver og hvordan du kan lave din egen naturlige gødning til dem.

1) Plant om eller så nye krydderurter

basilikum

Hvis du vil have krydderurter i køkkenvinduet, er der to måder, du kan starte på. Du kan plante krydderurter om eller plante frø og lave dine egne planter.

Hvis du vil plante krydderurter om, så du helt fra start har lækre krydderurter at plukke, skal du huske et par ting. Først og fremmest er det en god idé at købe en krydderurt af god kvalitet. Du kan købe krydderurter på planteskoler eller i supermarkeder, og det er en rigtig god idé at købe dem økologisk.

Når du har købt dine krydderurter, nytter det ikke noget blot at komme dem i en potte. Stænglerne står som regel meget tæt og kæmper om både vand og lys. Derfor anbefaler vi, at du planter dem i en større potte. Sørg for at sprede stænglerne og giv dem ny, frisk jord. På den måde har de bedre mulighed for at brede sig, vokse og skal ikke kæmpe på samme måde om sollys og vand. Desuden er det en god idé at lave en håndfuld leca-sten i bunden og vælge en potte med hul, så overskudsvand kan løbe fra. Husk underskål, så du ikke ender med vand i vindueskarmen.

Du kan også plante dine egne krydderurter fra bunden. Mange synes, at det er sjovest at plante frø og se dem vokse op og blive til planter. Det er noget helt specielt at se et planteliv blive skabt på den måde. Men det kræver også noget. Frø skal plantes på forskellige tidspunkter og de fleste af dem i foråret.

Læs også: inspiration til dig, der gerne vil spise mere grønt.

2) Placering og vanding af krydderurterne

krydderurter i køkkenet

Hvad end du vælger at plante krydderurter om eller så frø, skal du være opmærksom på placering og vanding. Krydderurter er en bred betegnelse og findes i mange afskygninger. Derfor er det selvfølgelig også forskelligt, hvornår frøene skal sås, hvor meget vand de skal have, hvor meget lys de kræver osv. Men der er alligevel noget, man kan sige, er meget overordnet for alle krydderurter.

De skal først og fremmest have masser af lys og sol. Placér gerne planterne i et syd- eller vestvendt vindue, så de har mulighed for at få mest ud af solens lys. Derudover skal planterne stå, så de undgår træk. Krydderurter placerer sig normalt i læ og kan have svært ved at overleve i for meget vind.

Sidst er det vigtigt, at krydderurterne hele tiden er fugtige. De skal have meget vand og endnu mere, hvis de er placeret i et syd/vestvendt-vindue. Tjek om jorden er våd især på solrige dage. Hvis du har lagt leca-sten i bunden og bruger en potte med hul, kan du nærmest ikke overvande dem. Det kan også være en god idé at købe en vandforstøver, så du kan spraye lidt vand på krydderurterne om aftenen. De er nemlig vant til at blive fugtet om aftenen, når duggen falder.

3) Giv krydderurterne lidt ekstra kærlighed

kaffe med omtanke

Hvis du vil give dine krydderurter lidt mere forkælelse, kan du give dem lidt gødning. Man kan købe gødning flere steder, og hvis man vælger at købe gødning, er det vigtigt at købe noget, der må bruges til spiselige planter.

Vores helt klare anbefaling er dog, at du laver din egen gødning. Det kan gøres super enkelt med din brugte kaffegrums, som du ellers ville have smidt ud. Det er både godt for planterne, dig selv og miljøet.

Der findes en masse gode næringsstoffer i den brugte kaffegrums, som dine krydderurter kan nyde rigtig godt af. Derudover er du sikker på, at der ikke er en masse unødvendig kemi i, når du laver din egen gødning. Du undgår at smide grumsen ud og genbruger den i stedet. På den måde skåner du også miljøet og undgår at bruge unødvendige penge på gødning.

Før du strøer kaffegrumsen i planterne, skal den tørres. Fordel din kaffegrums på en åben avis og lad den tørre helt ud. Opbevar kaffe-gødningen i en dåse, et glas med låg eller en anden lufttæt beholder, så den holder sig tør. Gød planterne ca. hver tredje måned og se dem vokse sig til flotte krydderurter i køkkenet. Lige til at plukke og bruge i madlavningen.

Hvis du vil have flere gode råd til bæredygtighed, kan du læse vores artikel med tips til en grøn hverdag. Måske du er nysgerrig på tørrebolde eller soyalys? Tusind tak for taletiden til Line Mailis!

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.