hjemmelavet sæbe
Beauty

Sådan laver du hjemmelavet sæbe

Jeg har altid syntes, at der var noget virkelig fedt ved, at kunne lave ting selv, helt fra bunden. Faktisk synes jeg det er lidt synd, at vi som samfund, ikke gør mere brug af ægte håndværk. Det skal alt sammen være så hurtigt og nemt, og ikke bringe for mange forstyrrelser ind  vores hverdags trommerum. Men der er altså noget frigørende og tilfredsstillende, ja nærmest terapeutisk ved, at give sig tid til fordybelse, til at fremstille noget med egne hænder, være kreativ og opnå et lækkert resultat. Her vil jeg guide dig gennem opskriften på hjemmelavet sæbe.

Til hverdag går jeg gerne og pusler med en masse små projekter og nyeste skud på stammen er fremstilling af hjemmelavet sæbe. Det fede ved at lave sin egen sæbe er, at man jo helt selv kan styre, hvilke ingredienser der skal indgå og også have indflydelse på, hvordan den skal dufte. Det er helt op til en selv og giver masser af muligheder for, at bruge fantasien og udfolde sine kreative evner. Det er et lækkert produkt at have i hjemmet og en cool gave, at forære andre. Og så er det faktisk nemmere end man tror.

Der findes et hav af opskrifter på hjemmelavet sæbe på nettet og jeg vil klart anbefale, at man vælge én og følger den til punkt og prikke, hvis det er første gang man prøver. Dernæst kan man begynde at eksperimentere med andre olier, farver og dufte. Den opskrift jeg startede med at følge, er fra KvindeTrends.dk. Den er meget enkel og ligetil. Jeg har efterfølgende ændret lidt på mængderne, men ellers er det grundlæggende samme opskrift.

Læs også: Hvilken shampoobar er bedst?

Ingredienser og fremgangsmåde

Du skal bruge:
240 g koldt vand
100 g kaustisk soda*
240 g rapsolie**
400 g kokosolie

* Kaustisk soda fås i almindelige dagligvarebutikker. Jeg købte en bøtte i Matas med 900 g for 49 kr.

**olien kan være en helt almindelig rapsolie, men man kan også vælge at bruge oliven- eller mandelolie. Kun fantasien sætter grænser. Dog skal man være opmærksom på, at forskallige olier, har forskellige egenskaber og kræver forskellige mængder lud (kaustisk soda). Jeg bruger programmet SoapCalc til at beregne mine sæbeopskrifter.

Forberedelse

Inden du går igang med at blande ingredienserne sammen, er det en rigtig god ide at finde alle redskaberne frem. Man bør i øvrigt altid læse hele opskriften igennem, inden man giver sig i kast med et nyt projekt, så man er ordentligt foreredt.

Du skal bruge:
en bagevægt
2 skåle
evt en gryde (hvis det ikke er sommer og din kokosolie i forevejen er flydende, skal den smeltes)
et piskeris
en håndmikser/stavblender
et termometer
et par gummihandsker og beskyttelsesbriller
en eller flere forme til at støbe sæbemassen i
. OBS! Brug ikke dine favorit silikone bageforme til at lave sæbe i. Smagen af sæbe har det med at blive siddende i formen – det lærte jeg selv på den kedelige måde…

Og nu til fremgangsmåden

Start med at tage handsker og beskyttelsesbriller på. Vej vandet af og hæld det i den ene skål. Tilsætte dernæst den kaustiske soda forsigtigt! OBS! Kom altid kaustirk soda i vandet og ikke omvendt! det kan boble og sprøjte.

Rør stille og roligt i blandingen til den kaustiske soda er opløst. Når kaustisk soda blandes med vand, vil der ske en kemisk reaktion. Vandet bliver varmt og blandingen vil afgive damp. Kaustisk soda er stærkt basisk og det er derfor vigtigt, at være opmærksom i denne proces og undgår kontakt med hud og øjne.

I den anden skål blandes de to olier. Hvis kokosolien ikke allerede er smeltet, starter man med, at smelte den i en gryde på komfuret. Når de to olier er blandet, glæder det om at holde øje med temperaturen i de to skåle. Det bedste resultat opnås nemlig, når indholdet i de to skåle, har ca. sammen temperatur, når de blandes sammen. Brug derfor et termometer til, at måle hvornår de to masser er klar til, at blive blandet og hæld da vandet med det kaustiske soda, over i skålen med olierne. Pisk stille og roligt med piskeriset indtil de to masser er blandet godt sammen.

Dernæst skal der piskes mere kraftigt og det er her håndmikseren (eller stavblenderen) kommer ind i billedet. Massen skal piskes, indtil den er så stiv, at håndmikseren efterlader spor. Det er stadig vigtig ikke at få sæbemassen på huden, så pas på og læg evt et viskestykke over skålen mens du pisker, så du undgår, at komme til at sprøjte på dig selv. I mit første forsøg brugte jeg en håndmikser, men massen ville bare ikke stivne, så jeg gav det et forsøg med stavblenderen og så skete der virkelig noget.

Læs også: Mindre plastik i hverdagen – det er slet ikke så svært!

Fra skål til form

Når massen har den rette konsistens, er den klar til at blive hældt i forme. Ønsker du at tilsætte duft eller farve, er det nu du skal gøre det. Massen kan også deles i flere portioner, hvis man ønsker flere forskellige sæber. Jeg har desværre ikke så meget erfaring på dette punkt, da jeg foretrækker mine sæber fuldstændig rene og uden nogen særlig duft.

Jeg bruger en muffinform i silikone, da jeg tænker, at det nok er lettest at få sæberne ud af en bøjelig form, frem for en fast form.

Når sæberne er hældt i forme, skal de have lov at stå og stivne i op til 24 timer, inden de kan tages ud. Husk igen at bruge handsker, da sæberne stadig er stærkt basiske.

Læg sæberne til tørre. I takt med at sæberne tørrer, vil pH-værdien ændre sig. Det tager 48 timer for olierne at forsæbe. Herefter er sæben sikker at bruge, men lad dem alligevel ligge ca. 3 uger, inden du tager dem i brug. Det giver det sidste væske tid til at fordampe, hvilket gør, at sæben holder længere i brug.

Den færdige sæbe har en pH-værdi på 8-9. Det er passende for en håndsæbe. Til sammenligning er pH i én shampoobar et sted mellem 4-6 mens en sæbe til rengøring ligger på 10 eller over.

God fornøjelse med dit sæbeeventyr!

OBS! Jeg er på ingen måde ekspert i sæbefremstilling, så vil du vide mere om sæbe og hvordan man bedst lykkes med tilsætning af farver og dufte mm., vil jeg anbefale, at man køber Sæbekogebogen eller melder sig ind i en fb-gruppe, hvor folk har mere erfaring at dele ud af.

Du kan måske også lide...

21 Kommentarer

 1. […] 4// Hvis du har fulgt med på bloggen, har du sikker også set, at jeg laver mine egne håndsæber, hvor en af hovedingredienserne er kokosolie. Jeg kan kun anbefale at prøve dette lille sjove projekt. Du finder opskriften på  hjemmelavede håndsæber her. […]

 2. Stephanie siger:

  Tak for opskrift. Vil pH-værdien blive mere sur efter et par uger siden man ikke kan bruge sæben med det samme? ♥️

  1. Hej Stephanie
   Ja, sådan kan du godt sige det. Ventetiden skyldes at sæben skal have tid til at forsæbe og modne. Når sæbemassen er forsæbet, vil den kaustiske soda være neutraliseret.

 3. […] Se også Sådan laver du din helt egen sæbe […]

 4. Hej.

  Hvordan bruger du pH strimlen. Gnider du den på sæben eller hvordan??

  Glæder mig til at afprøve din opskrift

  1. Hej Lea.
   Jeg gør gnider et lille stykke af sæben med vand, så den skummer op og så måler jeg pH der. PH-værdien kan sagtens være fin længe før de anbefalede 4 ugers liggetid, men lad sæberne ligge alligevel. Jo mere de får lov at tørre, jo længere holder de i brug. Tager man dem i brug for tidligt, er de mere bløde i konsistensen og så risikerer man at de smatter væk.
   God fornøjelse med projektet ☺

 5. Birgitte Jespersen siger:

  Jeg er skide bange for det kaustisk soda
  Hvilken slags skåle skal man bruge for at det ikke ætser hele balladen og hvor lang tid går der ca, før blandingen er kølet ned så den kan blandes med olien? (Har læst mig frem til at begge blandinger skal være ca 47 grader)

  Har købt alle ingredienser og glæder mig til at prøve

  1. Hej Birgitte
   Bare tag det roligt, det er lettere at lave sæbe end man tror 🙂 Det er godt, at have respekt for kaustisk soda, men det ødelægger ikke plastik- eller glasskåle.
   Personligt går jeg ikke så meget op i den præcise temperatur, men blander bare når masserne er nogenlunde lige varme. Jeg kan desværre ikke sige hvor længe der går før de rammer 47 grader, så der må du prøve dig lidt frem.

   Rigtig god fornøjelse 🙂

 6. Birgitte Jespersen siger:

  Ok tusind tak for hurtigt svar

  Hvorfor har jeg ikke tænkt på glas?!?

  Jeg prøver mig frem. Endnu engang tak ❤

 7. Lise siger:

  Er det muligt du kan give en lille guide i hvordan du bruger SoapCalc? Jeg kan ikke helt gennemskue det.. 🙂

  1. Hej Lise
   Jeg vil foreslå, at du starter med at taste en kendt opskrift ind i systemet og prøver dig frem derfra. Der findes mange gode introduktions-videoer til SoapCalc på YouTube, så prøv om der ikke er en af dem, du synes giver mening. Ellers udarbejder jeg gerne en introduktion til programmet 🙂

 8. Anne Parkvil siger:

  Hej
  Tak for din gode opskrift. Når sæberne skal tørre,- lægger du noget over dem, pakker du dem ind eller ligger de bare frit fremme?
  Mvh. Anne

  1. Hej Anne
   Hos mig ligger de bare frit fremme – ikke i direkte sollys og gerne lidt køligt 🙂

 9. Tilde siger:

  Hej Line

  Vil lige høre hvor mange sæber din opskrift er beregnet til? Glæder mig ellers til at kaste mig ud i projektet:))

  Vh. Tilde

  1. Hej Tilde
   Det kommer jo lidt an på, hvilke forme man bruger. Benytter man standard muffonforme, bliver der 12. Jeg har købt nogle ovale sæbeforme og der bliver kun 9.
   God fornøjelse med projektet 🙂

 10. Gitte Berg siger:

  Dejlig nem opskrift, men sikke der skulle piskes – startede med stavblenderen – så med almindeligt elpisker, og så tilbage til stavblendere, men det endte med at blive tykt. Sæberne har nu ligget i ca. 4 uger og pH ligger på 10. Hvorlænge plejer der at gå før sæben er nede på de 5,5 som er anbefalet? De bliver måske lige lovligt rensende hvis jeg bruger den allerede nu. Mvh Gitte

  1. Hej Gitte
   Haha, ja, man skal lige finde den mest effektive pisker frem man kan finde og det kan godt tage nogen tid før konsistensen er der.
   For at være helt ærlig, har jeg kun målt ph ganske få gange, men jeg synes den plejer at være der efter 4-6 uger. Jeg har nu brugt sæber med ph på over det anbefalede uden gener, så du kan jo prøve hvis du tør 🙂

 11. Isabella siger:

  Hej, jeg bar number label et par forskellige sæber men kan ikke få dem til at dufte af andet end sæbe. Jeg har nu prøvet at putte en hel flade på 10ml af lavendel æterisk olie i, og efter sæben har stået i et par uger forsvinder duften helt… har du et tip om hvordan jeg kan få den til at dufte som dem man køber?

  Mvh Isabella

  1. Hej Isabella
   Jeg har desværre ingen tips til, at få sænerne til at holde duften 🙁 de få gange jeg har tilsat duft, synes jeg ikke det var nødvendigt at bruge ret meget før de duftede… men jeg bryder mig personligt ikke om, at de dufter af for meget.

 12. Berit Brolund siger:

  Hej Line
  Jeg går og tager mod til, at prøve at lave sæbe/sæber.
  Har lige et par spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med:
  1 – det er bedst hvis sæberne ligger 4-6 uger inden de tages i brug men hvordan sikrer jeg mig de reelt er klar til brug? Og hvornår kan jeg tage dem ud af formene og bare lade dem ligge og tørre?
  2 – Jeg tænker, at sæben er så “naturlig” at den sagtens kan bruges til et udendørs bad som ikke er tilknyttet kloak men kun en sivebrønd – uden at forurene ‍♀️
  3 – kan man lave hårshampoo selv? Og ifald har du evt. en opskrift?
  På forhånd tak for svar
  Mvh Berit

  1. Hej Berit
   Sænerne er i princippet klar når du har taget dem ud af formen. PH vil ikke ændre sig ret meget, men ved at lade sæben ligge nogle uger, sikre du dig, at den er tørret helt. En våd/blød sæbe vil hurtigt blive smattet og holder ikke ret længe i brug.
   Jeg tager sænerne ud af formen efter ca 24 timer.
   Jeg ville også godt turde bruge den udendørs. Kan ikke forestille mig, at det vil gøre skade, men jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke ved hvordan sæbe påvirker miljøet direkte.
   Det er muligt at lave shampoobarer selv, men jeg har desværre ikke en opskrift. Prøv evt at forhør dig i en af de mange grupper på Facebook:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.