hjemmelavet sæbe
Beauty

Sådan laver du din helt egen sæbe

Jeg har altid syntes, at der var noget virkelig fedt ved, at kunne lave ting selv, helt fra bunden. Faktisk synes jeg det er lidt synd, at vi som samfund, ikke gør mere brug af ægte håndværk. Det skal alt sammen være så hurtigt og nemt, og ikke bringe for mange forstyrrelser ind  vores hverdags trommerum. Men der er altså noget frigørende og tilfredsstillende, ja nærmest terapeutisk ved, at give sig tid til fordybelse, til at fremstille noget med egne hænder, være kreativ og opnå et lækkert resultat.

Til hverdag går jeg gerne og pusler med en masse små projekter og nyeste skud på stammen er fremstilling af sæbe. Det fede ved at lave sin egen sæbe er, at man jo helt selv kan styre, hvilke ingredienser der skal indgå og hvordan den skal dufte. Det er helt op til en selv og giver masser af muligheder for, at bruge fantasien og udfolde sine kreative evner. Det er et lækkert produkt at have i hjemmet og en cool gave, at forære andre. Og så er det faktisk nemmere end man tror.

Der findes et hav af opskrifter op nettet og jeg vil klart anbefale, at man vælge én og følger den til punkt og prikke, hvis det er første gang man prøver. Dernæst kan man begynde at eksperimentere med andre olier, farver og dufte. Den opskrift jeg startede med at følge, er fra KvindeTrends.dk. Den er meget enkel og ligetil. Jeg har efterfølgende ændret lidt på mængderne, men ellers er det grundlæggende samme opskrift.

Ingredienser og fremgangsmåde

Du skal bruge:
240 g koldt vand
100 g kaustisk soda*
240 g rapsolie**
400 g kokosolie

* Kaustisk soda fås i almindelige dagligvarebutikker. Jeg købte en bøtte i Matas med 900 g for 49 kr.

**olien kan være en helt almindelig rapsolie, men man kan også vælge at bruge oliven- eller mandelolie. Kun fantasien sætter grænser. Dog skal man være opmærksom på, at forskallige olier, har forskellige egenskaber og kræver forskellige mængder lud (kaustisk soda). Jeg bruger programmet SoapCalc til at beregne mine sæbeopskrifter.

Forberedelse

Inden du går igang med at blande ingredienserne sammen, er det en rigtig god ide at finde alle redskaberne frem først. Man bør i øvrigt altid læse hele opskriften igennem, inden man giver sig i kast med et nyt projekt, så man er ordentligt foreredt.

Du skal bruge:
en bagevægt
2 skåle
evt en gryde (hvis det ikke er sommer og din kokosolie i forevejen er flydende, skal den smeltes)
et piskeris
en håndmikser/stavblender
et termometer
et par gummihandsker og beskyttelsesbriller
en eller flere forme til at støbe sæbemassen i

Og nu til fremgangsmåden

Start med at tage handsker og beskyttelsesbriller på. Vej vandet af og hæld det i den ene skål. Tilsætte dernæst den kaustiske soda forsigtigt! OBS! Kom altis kaustirk soda i vandet og ikke omvendt! det kan boble og sprøjte.

Rør stille og roligt i blandingen til den kaustiske soda er opløst. Når kaustisk soda blandes med vand, vil der ske en kemisk reaktion. Vandet bliver varmt og blandingen vil afgive damp. Kaustisk soda er stærkt basisk og det er derfor vigtigt, at være opmærksom i denne proces og undgår kontakt med hud og øjne.

I den anden skål blandes de to olier. Hvis kokosolien ikke allerede er smeltet, starter man med, at smelte den i en gryde på komfuret. Når de to olier er blandet, glæder det om at holde øje med temperaturen i de to skåle. Det bedste resultat opnås nemlig, når indholdet i de to skåle, har ca. sammen temperatur, når de blandes sammen. Brug derfor et termometer til, at måle hvornår de to masser er klar til, at blive blandet og hæld da vandet med det kaustiske soda, over i skålen med olierne. Pisk stille og roligt med piskeriset indtil de to masser er blandet godt sammen.

Dernæst skal der piskes mere kraftigt og det er her håndmikseren (eller stavblenderen) kommer ind i billedet. Massen skal piskes, indtil den er så stiv, at håndmikseren efterlader spor. Det er stadig vigtig ikke at få sæbemassen på huden, så pas på og læg evt et viskestykke over skålen mens du pisker, så du undgår, at komme til at sprøjte på dig selv. I mit første forsøg brugte jeg en håndmikser, men massen ville bare ikke stivne, så jeg gav det et forsøg med stavblenderen og så skete der virkelig noget.

Fra skål til form

Når massen har den rette konsistens, er den klar til at blive hældt i forme. Ønsker du at tilsætte duft eller farve, er det nu du skal gøre det. Massen kan også deles i flere portioner, hvis man ønsker flere forskellige sæber.

Jeg bruger en muffinform i silikone, da jeg tænker, at det nok er lettest at få sæberne ud af en bøjelig form, frem for en fast form.

Når sæberne er hældt i forme, skal de have lov at stå og stivne i op til 24 timer, inden de kan tages ud. Husk igen at bruge handsker, da sæberne stadig er stærkt basiske. Læg sæberne til tørre og lad dem ligge ca. 3 uger. Så er de klar til brug.

Hvis man vil følge med i sæbernes pH-værdi, kan man købe pH-strips i de fleste byggemarkeder. Hudens naturlige pH-værdi er 5,5, hvilket derfor er den optimale pH-værdi for håndsæber.

God fornøjelse med dit sæbeeventyr!


You may also like...

13 Comments

 1. […] 4// Hvis du har fulgt med på bloggen, har du sikker også set, at jeg laver mine egne håndsæber, hvor en af hovedingredienserne er kokosolie. Jeg kan kun anbefale at prøve dette lille sjove projekt. Du finder opskriften på  hjemmelavede håndsæber her. […]

 2. Stephanie says:

  Tak for opskrift. Vil pH-værdien blive mere sur efter et par uger siden man ikke kan bruge sæben med det samme? ♥️

  1. Hej Stephanie
   Ja, sådan kan du godt sige det. Ventetiden skyldes at sæben skal have tid til at forsæbe og modne. Når sæbemassen er forsæbet, vil den kaustiske soda være neutraliseret.

 3. […] Se også Sådan laver du din helt egen sæbe […]

 4. Lea says:

  Hej.

  Hvordan bruger du pH strimlen. Gnider du den på sæben eller hvordan??

  Glæder mig til at afprøve din opskrift

  1. Hej Lea.
   Jeg gør gnider et lille stykke af sæben med vand, så den skummer op og så måler jeg pH der. PH-værdien kan sagtens være fin længe før de anbefalede 4 ugers liggetid, men lad sæberne ligge alligevel. Jo mere de får lov at tørre, jo længere holder de i brug. Tager man dem i brug for tidligt, er de mere bløde i konsistensen og så risikerer man at de smatter væk.
   God fornøjelse med projektet ☺

 5. Birgitte Jespersen says:

  Jeg er skide bange for det kaustisk soda
  Hvilken slags skåle skal man bruge for at det ikke ætser hele balladen og hvor lang tid går der ca, før blandingen er kølet ned så den kan blandes med olien? (Har læst mig frem til at begge blandinger skal være ca 47 grader)

  Har købt alle ingredienser og glæder mig til at prøve

  1. Hej Birgitte
   Bare tag det roligt, det er lettere at lave sæbe end man tror 🙂 Det er godt, at have respekt for kaustisk soda, men det ødelægger ikke plastik- eller glasskåle.
   Personligt går jeg ikke så meget op i den præcise temperatur, men blander bare når masserne er nogenlunde lige varme. Jeg kan desværre ikke sige hvor længe der går før de rammer 47 grader, så der må du prøve dig lidt frem.

   Rigtig god fornøjelse 🙂

 6. Birgitte Jespersen says:

  Ok tusind tak for hurtigt svar

  Hvorfor har jeg ikke tænkt på glas?!?

  Jeg prøver mig frem. Endnu engang tak ❤

 7. Lise says:

  Er det muligt du kan give en lille guide i hvordan du bruger SoapCalc? Jeg kan ikke helt gennemskue det.. 🙂

  1. Hej Lise
   Jeg vil foreslå, at du starter med at taste en kendt opskrift ind i systemet og prøver dig frem derfra. Der findes mange gode introduktions-videoer til SoapCalc på YouTube, så prøv om der ikke er en af dem, du synes giver mening. Ellers udarbejder jeg gerne en introduktion til programmet 🙂

 8. Anne Parkvil says:

  Hej
  Tak for din gode opskrift. Når sæberne skal tørre,- lægger du noget over dem, pakker du dem ind eller ligger de bare frit fremme?
  Mvh. Anne

  1. Hej Anne
   Hos mig ligger de bare frit fremme – ikke i direkte sollys og gerne lidt køligt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.