bæredygtig gaveindpakning
Culture & lifestyle

Guide – sådan pakker du julegaverne ind på en mere bæredygtig måde

Julemad, kalendergaver, adventskrans, julepynt og gaveræs. Julen er og bliver en forbrugsfest uden lige. Prøv engang at tænke på, hvor mange gaver der ligger under juletræet hvert år. Og hvor meget iturevet gavepapir og krøllet gavebånd, der ligger tilbage, når alle gaverne er åbnet og lysene på juletræet er brændt ud. 

Jeg kan huske engang for mange år siden, da jeg, sammen med min farmor, var ude at købe en fødselsdagsgave til min mor. Jeg har ikke været ret gammel og jeg kan heller ikke huske hvad indholdet i gaven var (muligvis køkkenudstyr), men jeg husker indpakningen! Den var nemlig smart. Min farmor købte et pænt, nyt viskestykke, som hun pakkede gaven ind i. Ingen tape, bare et fint gavebånd rundt om, til at holde viskestykket på plads.

Med udgangspunkt i denne lille anekdote, har jeg skrevet følgende guide til, hvordan du kan pakke årets julegaver ind, på en lidt mere bæredygtig måde.

Viskestykker, stofposer og genbrugelige gavebånd

gaveindpakning

bæredygtig gaveindpakning

Det er først senere i livet, jeg har tænkt på, hvor genialt det egentlig var af min farmor, at pakke gaver ind på den måde. Gavepapir og gavebånd genbruges normalt ikke, men et viskestykke kan man vel altid bruge? Om ikke andet, så til at pakke en ny gave ind.

Jeg vil også gerne slå et lille slag for genbrug, da jeg selv er svært glad for konceptet. Man kan finde mange fine, billige viskestykker og stofrester i en genbrugsbutik. Måske kan du sy en gammel dug om til viskestykker eller stofposer, som du kan bruge til gaveindpakning?

Hvis du ikke ligger inde med en rulle gavebånd, kan du måske være heldig, at finde noget i en genbrugsbutik. Og hvis ikke, kan du købe masser af fine, genanvendelige bånd i diverse stof- og hobbyforretninger, hvor de ofte fås relativt billigt. Klip båndene i lange stykker, så de kan bruges til både små og store gaver. Husk endelig at gemme dine bånd til næste gang, der skal pakkes gaver ind.

Avispapir og gamle bøger

Gamle aviser, reklamer og ugeblade, kan bruges til andet end optænding i pejsen. Hiv en side ud og brug den som gavepapir eller fold de fineste unikke gaveæsker. Metoden til at folde æsker kan nemt findes på Google. 

Men, men, men… Hvis du læser dette indlæg, går du måske allerede ret meget op i, at leve lidt mere bæredygtigt og så har du sikkert klistret et “Nej tak til reklamer og aviser” klistermærke på din postkasse. Men måske holder I avis på din arbejdsplads, hvor ingen vil lægge mærke til, hvis du lige nupper et outdatet eksemplar med hjem? Måske har din veninde et ugeblad liggende, som alligevel bare skal ud? Og hvis ikke, kan paprullerne fra toiletpapir i øvrigt også anvendes som gaveæsker.

Du kan også bruge sider fra gamle bøger, evt. købt i en en brugsbutik.

Hjemmebag og spiselige gaver

Hjemmebag og spiselige gaver er altid et hit, hvis du ikke lige ved, hvad du ellers skal finde på at give. Og så kan gaven nemt pakkes ind, så den både ser fin og indbydende ud, uden at kreere en masse unødvendigt affald.

Små patentglas og genanvendte syltetøjsglas, kan sagtens udgøre indpakningen til  spiselige gaver. Bind et bånd omkring låget og pynt evt. med nips, fundet i naturen. Så er du “good to go”.

Jeg håber du er blevet inspireret til at gøre jule- og fødselsdagsgaverne lidt mere miljøvenlige. Har du andre gode tips og tricks til miljøvenlig gaveindpakning, må du meget gerne dele dine ideer og viden i en kommentar herunder.

Du kan måske også lide...

5 Kommentarer

  1. […] Hvis din veganer er meget miljøbevidst, går vedkommende sikker også op i, at skabe så lidt affald som muligt. Vil du gøre en lille ekstra indsats, som vil betyde rigtig meget for gavemodtageren, bør du undgå at pakke gaven ind på traditionel vis med gavepapir og gavebånd – se her hvordan. […]

  2. Bæredygtig gaveindpakning: 11 alternativer til gavepapir - Freya Emilie siger:

    […] gerne disse blogindlæg, som mine søde kollegaer fra Bloggers By Heart har skrevet: Linemailis.dk, guide til bæredygtig julegaveindpakning Lisesommerlund.dk, guide til minimalistiske […]

  3. […] år skrev jeg guiden Sådan pakker du julegaverne ind på en mere bæredygtig måde. Det handler i bund og grund om at bruge det, du allerede har. F.eks. avispapir og sider fra gamle […]

  4. Den med at bruge viskestykket synes jeg er en super god de. Den havde jeg ikke tænkt over. Det passer super godt til mig, da jeg gerne vil give boggaver. Bøger passer som fod i hose i et viskestykke.

    1. Hvor er jeg glad for at kunne bidrage med inspiration 🙂 du har fuldstændig ret! Viskestykker er perfekte til bogindpakning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.