gammeldags æblekage
Kager og desserter Recipes

Gammeldags æblekage med havregryns crumble

Gammeldags æblekage hører efteråret til, ligesom der heller ikke går en december måned uden æbleskiver. At det er højsæson for danske æbler gør jo også en forskel. Det er nu æblerne modner og rigtig kommer til deres ret, både i smag og konsistens.

Gå på æblerov!

Jeg været på æblerov og kogt grød af nedfaldsæbler. Det er jo en fantastisk måde at udnytte naturens råvarer på. Hvis du ikke er så heldig, at kende nogen med et æbletræ, kan du selvfølgelig bare købe æbler i supermarkedet, eller du kan tjekke appen Byhøst.

I appen finder du bl.a. et kort over steder, hvor du kan plukke æbler og andre gode sager. Sjovt nok, indeholder appen flest oplysninger om områder i eller nær de større byer i Danmark, så hvis du bor på landet, er appen nok ikke til megen hjælp. 

Læs også: 4 idéer til, hvordan du skal bruge havens mange æbler

Sådan koger du en god æblegrød

Der er mange, som kommer både vand og sukker i gryden, inden æblerne overhovedet er kogt ud og det er faktisk lidt synd. Ligesom al anden frugt, indeholder æbler i sig selv, en hel del væske. Det betyder, at det sagtens kan lade sig gøre, at koge en grød, uden at tilsætte vand. 

Prøv at skrælle dine æbler, dele dem i både og stille dem over lavt blus i en gryde. Æblerne vil lige så stille afgive væske. Rør jævnligt i gryden, så æblerne ikke brænder fast i bunden. Efter 20-30 minutter, har du en lækker, fyldig og smagfuld æblegrød. 

Fordi du ikke har tilsat vand, har du bevaret intensiteten af æblernes smagsstoffer – smagen er ikke blevet fortyndet. Afhængigt af, hvilken æblesort du har kogt grøden af, behøver den heller ikke tilsætte sukker, da æblernes naturlige sødme går igen i grøden. Smagen kan desuden justeres ved at blende forskellige sorter. Bruger du meget søde æbler, vil du få en sød grød. Ved at koge dem sammen med et mere syrligt æble, kan du tilføre nogle andre smags nuancer.

Selv foretrækker jeg at koge grød af Ingrid Marie æbler. Jeg synes de giver en rigtig dejlig smag, ikke for sur og ikke for sød og grøden får en fin konsistens.

Læs også: Bradepandekage med æbleskiver – opskrift på rigtig meget æblekage

Opskrift på gammeldags æblekage med havregryns crumble 

gammeldags æblekage med havregryns crumble

Gammeldags æblekage er jo sådan set simpelt nok, så egentlig er det opskriften på havregryns crumble, du får her. Opskriften giver nok til 4 portioner

Du skal bruge:
40 g havregryn
25 g hvedemel
20 g sukker
40 g plantebaseret smør (jeg bruger Smørbar fra Naturli’)
10 g hakkede mandler
½ tsk vaniljesukker
evt. ½ tsk mandelessens

Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
Afvej alle ingredienser og bland dem godt sammen i en skål. Fordel dernæst massen på en bageplade beklædt med bagepapir. Crumblen bages i ca. 15 minutter.
Vær opmærksom på, at den side, som vender ned mod bagepapiret, sagtens kan være flot gyldenbrun, selvom den ser bleg ud på toppen. For en mere jævn farve, kan du rode lidt i crumblen, et par gange under vejs.

Lad crumblen køle helt af, inden den bruges til gammeldags æblekage.

Læg en bund af æblegrød og top med havregryns crumble. Gentag og afslut med en skefuld æblegrød og top med vegansk flødeskum f.eks. alpro piskbar.

 

You may also like...

2 Comments

  1. Rigtig dejlig opskrift! Og mange tak for inspirationen. Jeg har i dag brugt din æble grøds teknik og det blev bare SÅ lækkert! Derudover har jeg prøvet noget helt nyt med hensyn til crumble, som jeg lige vil dele med dig 😀 Hakkede mandler, grovvalsede havregryn, agavesirup og selvfølgelig naturlig smørbar som du også bruger. Det var så lækkert!

    Hav en dejlig dag! 😀

    1. Hej Lise
      Hvor er det skønt at høre, at æblegrøden var en succes!
      Det lyder altså virkelig lækkert med den crumble – har du en opskrift?
      God aften til dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.