black friday - kan du modstå fristelsen?
Culture & lifestyle

Black friday – kan du modstå fristelsen?

Det fremgår af butiksvinduerne i gågaden og på reklamebannere når du besøger diverse hjemmesider og sociale medier. Selv nyhedsbrevene i din mailbox bærer præg af den forestående forbrugerfest, kaldet Black friday.

Den amerikanske mærkedag, Black friday, er traditionelt startskuddet til julehandlen. Black friday har, siden den blev cementeret i amerikansk kultur i 1960’ern, spredt sig verden over. Mange danske virksomheder har også taget traditionen til sig og reklamerer med vilde tilbud, denne fredag i november måned. Salgstallene er ikke til at tage fejl af. Black friday er et hit hos forbrugerne.

Bevidst forbrugsfest

Det er let at lade sig rive med af de fristende Black friday tilbud og mange benytter også lejligheden til, at gøre årets julegaveindkøb. Jeg kan sådan set sagtens forstå det økonomiske argument for, at gøre brug af de fordelagtige tilbud. Alligevel er der noget i mig, der skriger stop!

Tøj

En hurtig søgning på google fortæller mig, at det især er tøj, forbrugerne regner med at købe til en god pris, i forbindelse med Black friday. Men har du virkelig brug for et nyt stykke tøj? Eller lader du dig overtale af et godt tilbud? Undersøgelser viser, at hver dansker i gennemsnit køber 16 kg tøj om året. 16 kg! Dertil kommer, at tøjindustrien regnes som en af de mest forurenende i verden og produktionen af tøj alene, står for udledningen af 10 procent af verdens samlede CO2 udledning.

Elektronik

Næstefter tøj, regner forbrugerne med at bruge penge på elektronik. Det kan være en ny mobiltelefon eller en ny bærbar. Men hvis din mobiltelefon ikke fejler noget, hvorfor så købe en ny? Mange er slet ikke klar over, hvor mange ressourcer, der bruges på fremstillingen af ny elektronik og hvor meget det i virkeligheden belaster miljøet. For at producere én enkelt pc, skal der bruges omkring 1,5 tons råstoffer, mens der til én mobiltelefon bruges i omegnen af 75 kg. En mobiltelefon består f.eks. af plastik (fra råolie), metal (udvundet afbjergarter) og keramik (fremstillet af ler) samt en lille del gas og kemikalier. Det koster ufatteligt mange ressourcer at fremskaffe de råvarer, der bruges til produktionen af ny elektronik.

Etik

Som noget tredje, kan jeg ikke lade være med, at være lidt skeptisk overfor de virkelige “gode tilbud”. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at når butikkerne kan presse priserne så meget i bund, må det være på bekostning af noget andet. Der må sidde nogen et sted i produktionskæden, som får en urimelig lille løn, for deres arbejde.

Tænk før du taler køber

I disse klima-krise-tider, synes jeg, vi burde være forpligtede til, at skære ned på vores overforbrug til fordel for klimaet. Eller rettere, vi burde være ansvarlige nok til, at agere som bevidste forbrugere. Fra butikkernes side lyder nemlig en klar opfordring til storforbrug, mens politikerne på Christiansborg har for travlt med, at gøre besparelser på den synkende skude, vi kalder velfærdssystemet. Det er altså op til os selv, som forbrugere, at skabe retningslinjer og tage ansvar for vores forbrug. Så mit spørgsmål til dig er, kan du modstå fristelsen?

Jeg siger ikke, at du ikke må købe noget, du virkelig har brug for. Men gør dig selv og os alle sammen den tjeneste, at tænke dig godt om, før du køber noget, du måske i virkeligheden slet ikke har brug for.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.