zero waste køkken
Culture & lifestyle

10 skridt mod et mere bæredygtigt køkken

Sidst kunne du læse om, hvor hurtigt og nem det er, at skifte hverdagsprodukter ud med plastikfri og mere bæredygtige alternativer i badeværelset og jeg fortsætter lidt i samme stil. Idag skal det dog ikke handle om badeværelset, men om et andet vigtigt rum, nemlig køkkenet.

Mit eget køkken er godt nok ikke er helt plastikfrit endnu! Men jeg arbejder mig stille og roligt derhenad og er da også kommet et godt stykke ad vejen allerede.

I indlægget, Mindre plastik i hverdagen – det er slet ikke så svært!, fortalte jeg lidt om, hvorfor plastik overhovedet er et problem, så det vil jeg ikke gå mere i dybden med her. Jeg vil blot tilføje, at det selvfølgelig godt kan tage tid, at vænne sig til, at børste tænder med en bambustandbørste, vaske hår med en shampoobar og bruge naturlige skuresvampe til rengøring af gryder mm. Men det er tilvænningsperioden værd – for dig, for den næste generation og moder jord!

Earth Overshoot Day – det handler om ressourcer

Vi står i en kæmpe krise forårsaget af fældning af regnskoven, udpinsel af landbrugsjorden, overfiskning af verdenshavende, CO2 udslip mm.. Alt sammen som følge af vores, menneskets, overforbrug.

Den 1. august sidste år (2018), havde vi ifølge WWF brugt de ressourcer, vi globalt havde til rådighed for hele året. Datoen markerer Earth Overshoot Day, hvor jorden ikke kan nå at fornye ressourcerne, før vi bruger dem.

På listen over lande, der forbruger mest, er danmark rykket fra en 18. plads i 2017 til en 9. plads i 2018. Hvis hele verden havde det sammen forbrug som en gennemsnitlig dansker, skulle vi bruge 4,2 jordkloder for at have ressourcer nok. Hvis hele verden havde et forbrug som en gennemsnitlig dansker, ville Earth Overshoot Day falde allerede den 28. marts!

Det kan vi altså gøre bedre!

Ti skridt du kan tage mod et mere bæredygtigt køkken.

Jeg glæder mig dagligt over de pæne genstande i naturlige, bæredygtige materialer, som pryder mit køkkenbord. Madlavning, opvask og almindelig rengøring klares uden dårlig samvittighed over, at forurene naturen med skræppe rengøringsmidler og mikroplast.

1) Brug en opvaskebørste af træ

Opvaskebørsten i træ, med udskifteligt hoved, forhandles efterhånden rigtig mange steder. Det kan også være praktisk med andre børster, f.eks. til rengøring af glas og flasker. Hos NaturalLiving.dk finder du opvaskebørster og børstehoveder med naturlige, komposterbare fibre, som er 100% veganske.

2) Undgå karklude med mikroplast

De plastikfri karklude fra Suztain er helt fantastiske og et klart musthave! Kludene er fremstillet af naturlige, komposterbare materialer og har en lang levetid. De forhandles i flere større supermarkeder og på Suztain.dk.

3) Brug en naturlig skuresvamp

Loofah skuresvampen er et naturligt, plantebaseret alternativ til de små, farverige skureavampe, der, som du nok ved, udleder en masse mikroplast. Loofah svampen har jeg købt på Suztain.dk.

4) Opvaskemiddel af vaskenødder (sæbebær eller sæbenødder – kært barn har mange navne)

Kog 5 hele vaskenødder i ½ L vand, i ca 30 minutter. Tag dernæst vaskenødderne op og hæld opvaskemidlet i en beholder.

5) Bæredygtige køkkenredskaber

Herhjemme har vi besluttet, at der fremover ikke skal købes nye køkkenredskaber af plastik og prioriterer derfor redskaber af mere bæredygtige materialer, f.eks. træ eller metal.

6) Vælg tekstiler af ordentlig kvalitet!

Bomuld er det mest anvendte materiale til fremstilling af tekstiler, herunder køkkentekstiler. Men et viskestykke er ikke bare et viskestykke. Den konventionelle bomuldsproduktion er nemlig en af de største miljøsvin i verden!

Vil du gøre en forskel, skal du vælge kvaltiet frem for kvantitet og gå efter økologisk, GOTS-certificerede bomuldstekstiler. På den måde er du sikret en vis omtanke for dyrkningen, miljøet og de mennesker, der arbejder med bomulden.

7) Direct Trade – kaffe med omtanke!

kaffe med omtanke

Når vi snakker kaffe, er det især produktionsforholdene vi skal være opmærksomme på, i forhold til bæredygtighed. En bæredygtig kaffe dyrkes i samspil med naturen og med respekt for moder jord. Direct Trade sikre en bæredygtig produktion af kaffebønnerne og at kaffebønderne bliver ordentligt betalt for deres arbejde.

The Coffee Collective arbejder med en dansk version af Direct Trade og er leverandør for Løs Market, hvor du kan købe kaffen helt uden emballage.

Har du ikke mulighed for at handle i Løs Market, forhandler The Coffee Collective også kaffen på deres hjemmeside.

Vil du være sikker på, at din kaffe er produceret under ordentlige, bæredygtige forhold, skal du som tommelfingerregel gå efter kaffe, som er Rainforest Alliance-, UTZ- eller Fairtrade-certificeret.

8) Invester i en god stempelkande

En stempelkande kan både bruges til at brygge te og kaffe, hvorved du sparer både te-breve og kaffefiltre.

Desuden er en stempelkande et smart redskab at have ved hånden, hvis du ynder at lave din egen havredrik. Den kan nemlig bruges til at si pulpen fra mælken og derved slipper du for at stå og presse et klæde over en si i en skål.

9) Spar på vandet

Hav altid en flaske vand stående i køleskabet, så du slipper for at lade vandet løbe, mens du venter på, at det bliver koldt.

Hæld aldrig rent vand ud, men find noget andet at bruge det til, f.eks. at vande potteplanter.

Sluk for bruseren, mens du sæber dig ind.

Find flere gode vandsparetips hos FreyaEmilie.

10) Fyld fryseren – uden brug af plastik!

Det er skønt at have et lille forrådslager af færdiglavede retter, som nemt kan tøs op og udgøre et aftensmåltid, hvis tiden er knap. Jeg er for længst holdt op med at bruge fryseposer og fryser alt mad i bøtter og glas.

Vi har stadig plastikbøtter, som er brugbare, men når de engang ikke kan mere, bliver de skiftet ud med med et plastikfrit alternativ – f.eks. patentglas.

“Men hov! Er det ikke noget med at glas springer, hvis de fryses ned?” Nej. Jeg har frosset mad i patentglas og gamle syltetøjsglas i årevis og har aldrig oplevet et glas der sprang. Det handler bare om, at efterlade nok plads i glasset til, at væsken i det der fryses, kan udvide sig.

Find selv på flere…

Ingen er perfekte og sådan som det moderne samfund er indrettet, er det umuligt at undgå nogen som helst form for forurening. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal gøre hvad vi kan, for at leve mere bæredygtigt. Der er altid noget, man kan gøre lidt bedre. Hvad er næste skridt for dig?

You may also like...

2 Comments

  1. Katja says:

    Det største klimaaftryk i køkkenet kommer fra madvarer og energi. Der er det klimavenlige valg vel at fylde køkkenet med veganske, økologiske, uforarbejdede og lokale råvarer, bruge al den mad man køber og få sin el fra et firma der satser stærkt på vindkraft. Skal man tage den helt ud kan man vælge kun at bruge komfur og ovn når vindkraft kører, og prøve at undgå det når vinden står stille 🙂

    Jeg tror mit næste skridt skal være at skifte mine mikrofiberklude ud, for de er da noget værre hejs.

    1. Tak for din kommentar Katja 🙂
      Du har fuldstændig ret. Klimavenlige fødevarer, mindre madspild og grøn energi er helt bestemt også vigtige faktorer i forhold til bæredygtighed! 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.