gris
Culture & lifestyle

10 hurtige til den nye veganer

I anledning af international veganerdag, vil jeg lige dele ti hurtige til dig der overvejer at tage skridtet, eller måske allerede har gjort det.

1# Veganisme handler om at bidrage til så lidt lidelse som muligt.
Det handler ikke om at være perfekt, men om at gøre sit bedste. Rom blev ikke bygget på én dag og en livsstilsændring tager tid.

2# Du er ikke alene.
Der er veganere alle vegne, man skal bare vide hvor man finder dem. Der findes Facebookgrupper for langt de fleste byer – der findes sikkert også en for din by. Savner du ligesindede i din omgangskreds, så deltag i arrangementer eller arranger et meetup.

3# Du behøver ikke leve af tofu og salatblade.
Hvis du ikke allerede kan finde en vegansk udgave af din livret i en fysisk butik, så kan du i hvert fald finde en vegansk opskrift på den! Stort set alt kan veganiseres.

4# Spis op!
Oplever du følelsen af at være træt og energiforladt efter at være gået over til en 100% vegansk kost? Måske spiser du for lidt. En sund vegansk diæt består af mange grøntsager, bladgrønt, frugter og fuldkorn. Kosten er fuld af kostfibre, som mætter, men energitætheden er lav. Det vil sige, at du skal spise mere, for at få den samme mængde energi som hvis du spiste en typisk dansk kost med masser af kød, æg og mælkeprodukter.

5# Veganere får rigeligt protein.
Der er protein i nærmest alt – selv i dine havregryn! Gode kilder til protein er f.eks. bønner og linser, tofu, seitan, tempeh, nødder, kerner og kornprodukter.

6# Vegansk mad er billig!
Har du tænkt dig at leve af erstatningsprodukterne fra kølemontren i Kvickly, bliver du hurtigt ruineret, men mange af de billigste fødevarer er faktisk veganske. Kartofler, ris, bønner og pasta samt sæsonens frugt og grønt, er billige, sunde fødevarer og dem kan man komme langt med.

7# Husk dit B12-tilskud.
Som veganer får du masser af vitaminer og mineraler gennem kosten, men B12 er en undtagelse. Det er ikke fordi en vegansk diæt ikke er naturlig for mennesket, men grundet nutiden produktionsforhold af frugt og grønt, findes de B12-producerende bakterier ikke længere på vegetabilske fødevarer – de er simpelthen renset væk.

Husk at køb dine B12-vitaminer som tabletter eller spray og ikke som kapsler, da disse som oftest er lavet af gelatine!

8# Du behøver ikke være ekspert i alt.
Du vil med garanti få en masse spørgsmål fra venner og familie, men det er okay, hvis du ikke har svarene på dem alle sammen. Vær ærlig og tal ud fra dine egne synspunkter og erfaringer.

9# Det behøver ikke være svært at spise ude.
De fleste restauranter har en vegetarisk ret på menuen, som nemt kan veganiseres ved at fravælge eksempelvis ost. Hvis det ikke er tilfældet, så tag en snak med personalet eller kokken og forhør dig om mulighederne. Befinder du dig i en af de større byer, eller er du på ferie i udlandet, så kan app’en HappyCow vise dig hvilke muligheder du har og guide dig dertil.

10# Næste skridt – tøj, sko og makeup mm.
Veganisme handler ikke kun om mad. Det er en livsstil og indbefatter derfor også produkter som uld, silke og læder. Du behøver ikke skifte det hele ud på én gang. Brug dine læderstøvler til de er slidt op, hvis det er det du vil, og byt dem ud med et vegansk alternativ, når de ikke kan mere. Det samme gælder for skønhedsprodukter, tandpasta og rengøringsartikler mm.

Du kan måske også lide...

1 Kommentar

  1. […] nogle år siden skrev jeg indlægget 10 hurtige til den nye veganer og det vil jeg gerne stå ved. Hvis man synes det bliver svært eller har problemer med, hvordan […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.